HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 “Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia”

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
budak baik
Administrator
Administrator


Number of posts : 75
Age : 28
Location : dunia fana
Points : 27
Registration date : 2007-12-16

PostSubject: “Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia”   Mon Dec 24, 2007 3:57 pm

1. General dentisrty - yang ni biasanya berkaitan dengan rawatan biasa seperti tampalan, cabutan, pencucucian gigi
2. Prosthodontic - yang ini pula ada dua jenis. Yang pertama removable seperti pembuatan gigi palsu penuh dan juga separuh. Yang kedua pula fix seperti crown, bridge, implant
3. Periodontic - yang ni berkaitan dengan gusi dan tulang gigi, macamana nak pulihkan tulang yang dah turun, atau macam mana nak baikkan gusi yang dan turun.
4. Pedodontic- yang ini berkaitan dengan segala rawatan utk kanak-kanak
5. Orthodontic - yang ini berkaitan dengan rawatan nak jadikan gigi tersusun dgn pakai braces
6. Oral Surgery - yang ini pula berkaitan dengan pembedahan mulut. Biasanya kita boleh belajar nak membuang gigi secara pembedahan, nak membetulkan rahang, tulang pipi atau apa sahaja tulang pada muka yang patah. Ia juga merangkumi rawatan utk pesakit kanser mulut.
7. Oral pathology and oral medicine - yang ini biasanya berkaitan dengan pengkajian peringkat sel. Biasanya ia menentukan apa jenis kanser mulut yang orang itu dapat dan sebagainya. Biasanya bidang ni banyak kerja di lab dan dengan mikroskop.
8. Forensik dentistry - yang ni pulak, kaji pasal bahagian muka orang yang dah takde lagi dalam dunia ni. Biasanya utk orang nak kenal pasti umur, jantina dan juga mayat yang tak dikenali.

study Neutral affraid
Back to top Go down
View user profile
Allotropic
Developer
Developer


Number of posts : 78
Age : 28
Location : tanah ibunda.
Points : 7
Registration date : 2007-12-05

PostSubject: gigiku..gigi mu jua..   Tue Dec 25, 2007 2:20 am

Forensik dentistry adelah termantap..sbb kalu campur gigi kambing ngn gigi manusia..camne nak bezakan???..
mungkin kena hafal satu buku Morphology n Structure in detail kot... Shocked

emm..pada para doktor
ana kasi satu teka teki... scratch

1.)gigi manakah yang paling kecil?
2.)gigi manakah yang paliiiiiiinggg panjang???
3.)gigi manakah yang mempunyai bentuk kepalanya seakan2 "diamond">> pirat

okiess...jawap2 study
Back to top Go down
View user profile http://www.tersengih.blogspot.com
kambing
Guest



PostSubject: Re: “Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia”   Wed Dec 26, 2007 3:22 am

senang jer jwapan die...tuh cmua adalah gg admin...so sape yg nk tgok gg tuh...gilah berjumpa ngan admin... Twisted Evil
Back to top Go down
goLLacaSe
Team Member
Team Member


Number of posts : 40
Age : 27
Location : egypt
Points : 1
Registration date : 2007-12-10

PostSubject: Re: “Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia”   Fri Jan 25, 2008 11:54 am

salam~
i do wanna try Suspect

1) the smallest gigi is lower lateral incisor (precise giler~)
2) the longest gigi is canines
3) diamond-shaped gigi is canines
what if i'm correct?
boleh dpt hadiah ke encik admin? afro
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: “Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia”   Today at 3:09 pm

Back to top Go down
 
“Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia”
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Adakah anda Bersedia :: Pergigian-
Jump to: