HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 Jawapan kepada Soalan2 terkumpul Nomb.1 & Nomb.2

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Allotropic
Developer
Developer


Number of posts : 78
Age : 28
Location : tanah ibunda.
Points : 7
Registration date : 2007-12-05

PostSubject: Jawapan kepada Soalan2 terkumpul Nomb.1 & Nomb.2   Thu Apr 17, 2008 5:25 pm

SOALAN(1);Pada pandangan doktor sesuai tak seorang medical student untuk berkahwin masa belajar..

JAWAPAN; ASWB,SALAM SEJAHTERA PADA SEMUA.
An interesting observation yg sy nampak-jarang benar medical student d usm(sy percaya sama juge d local univ yg lain)yg kahwin semase belajar.Jarang juge sy jumpe houseman yg telah bkahwin.Student2 d indon,UK,dan tempatlain juge sy rase tidak begitu d lande oleh tsunami bkahwin semase blajar.medic student d kaherahdan alex ramai ke yg bkahwin?
Yang sy lihat kebanyakan mereka nikah lepas atau penghujung internship.
Apekh faktor yg unik d mansura menyebabkn ramai medic student nk kahwin?Ade ke puak2 ttentu bkempen suruh kahwin?Azhari&azhariah ramai ke yg b kahwin?Pade hemat sy rendah peratusan nye.
Tk salah nk kawin awal.Org dulu2 memang awl kawin nye.Org Asli d hutan tu memang kecik2 lg dh kawin.Itu btepatan dgn jangke umur mereke yg tk panjang.
Tapi U all d mansura ni apa halnya awal2 dh nk trikat dgn rantai perkahwinan?
Soal diri sendiri dgn ikhlas knape nk kahwin; Kite ni sebagai medic student and future pakar2 dlm subbidang masing (urologist,neurosurgeon,cardiac surgeon,cardiologist,peadiatrician etc—byk juge nnti yg jadi talibarut political parties,umno,dap,pas ,pkr dll.) mesti dr skrg develop critical thinkings & critical appraisal,able to critically evaluate sesuatu fr all relevant aspects & angles.Jgn jadi pak turut terime aje ape org kate.Org kate kawin nk elak dr lame brangan d atas katil& bilek air, kite pung sibuklh pairing off sedia nk kawin
Kawin tu sebenarnye bukan perkare enteng.It carries lots of responsibilities.Are u ready to take up those responsibilities?
Pada tahap individu, ia bermakna meninggalkn zaman remaje yg hidup sendirian dan skrg memikul tanggungjawab mejage ank org lain pule.Dh puas ke hidup sendirian tu?tk kn dh kawin masih lepak dgn member2 single tinggalkn bini sorang d rumah! skrg kene share banyak bende.movement pun dh restricted ,bergerak kene bdua.kalau ade ank dh kene heret ank pulak.Tak semestinye apeyg kite suke dia pun suke.
Bagaimane hubungan antara keluarge?,kerne kawin tu sebenarnye mengikat silaturrahim antara dua kumpulan manusia.tk kn lh bunga kite petik ,pangkal pokoknye d kencingkn!perkara penting sy ingin ingatkn jangan belakangkn ibubapa dlm hal ini.Put yourself in their shoes.Anak d hantar ke boarding school sejak umur13 thn.jumpe mase cuti saje.tu pun kalu die tk gi duk rumah kawan d sabah ke serawak ke,atau ikut Dato’ Dr.Razak ke hutan dakwah org asli.dok jap kat umah dh gi overseas-mansurah yg sentise bdebu ni.tup tup tk sampai 2 tahun dengo2 dh kawin dgn berwalikan ustat ke,pak duta ke.kan ke haru mk bapak d buatnye.balik Malaysia nnti ibubapa nk melawat ank kene minte permisi husband dulu! ni sah kes nyaye.
Ye lah ini contoh mengarut aje,tp tk mustahil sikit2 aspect tu ade nnti pd mane2pasngan yg bkawin nnti.
Pendek kate kalu banyak pikir ,takut nk kawin.Jd kalu dh tekat nk nikah perlu banyak ade tolak ansur d kedua pihak.make sure its not only desakan testosterone dan estrogen,ustat kate kalu tk kawin tk leh jeling mata-haram,tok leh borak d kuliah,tk leh jaln same ke kuliah nnti ade spy2 yg report etc,etc.Dalam hidup dunia skrg ini kenalh prioritise aspects kehidupan.jarang yg kite dpt ambil kire dlm sume hal. bak kate org win some lose some.buat setakat yg mampu.kalu pakse2 sgt tu yg banyak kena penyakit anxiety neurosis.
Kesimpulan nye,apabile dh ambil kire sume hal2 tu dan masih tekat nk kawin ,NO PROBLEM ,GO AHEAD,I’ sure ade blessing dr Allah.
Ade kah kawin tu adversely affect pengajian?
Saya rase tidak.MELAINKAN jika d tambah beban dgn kehadiran ANAK.Yg tu memang membebankn trutame pd ibu.banyak kene tuang kuliah mase mengandung,bsalin,nk nurse ank lg.kalu ank sakit,haru d buatnye.Kalu hantar ank balek suruh mak bapak jage ape gune nye ade ank mase blajo.nnti rindu ank lak tk leh study jugak!
Nnti ade pule yg kate jgn lupe brkat ank.mmg ank tu brkat rezeki pemberian Allah.Tp be pratical lh sikit ,kite ni bpijak d bumi yg nyate bkn dlm mimpi.ank is added responsibility,larat ke bahu tu memikulnye mase student ni.
Mengikut pengalaman kite org dulu,ramai juge yg kawin mase blajo.Kesemuanye lulus melain kn yg memang tiade interest atau intelectually kurang mampu.
Ade kh pencapaian lebeh baik?—ter pulang pade masing2.Tp sy tk Nampak gitu dulu nye.
Ade satu hal lg yg nk sy katekn; knape tk kawin luar dr kalangan medic.?Ustat&ustazah tu ramai yg menunggu,biar luas sikit minda kedua2 group ini.
Dan apesalah nye lelaki medic yg rase size nye cukup besar gi lh ngorat girl2 arab tu .sy lihat ramai yg lawa2.memang mansura trkenal dgn wanita2 nye yg lawa2.Dulu ade Garrison tentera prancis d cni.Adelh gene diaorg tu yg trtinggal.I am sure many of your father are quite loaded and therefore can afford to buy an appartment pasl nk kawin arab ni kena ada rumah dulu.
Tp pempuan melayu sy tk galakkn kawin arab.pasal pak arab ni susah sikit nk cari yg baik2.Bagi depa tu pempuan ni ade 2 jenis.satu d label 3F ie fit for fucking iaitu for fun saja.dan satu lg baru lh untuk d jdkn isteri—esp dr good family.
Satu lg d Malaysia nnti demo ni susah nk dpt PR&citizenship .tau lh arab dgn perangai tk sabar die nnti lari balik cni.dh tkapai2 lh awak sorang d malysia.kalau ank d larikn ke cni,dh haru.leceh lh jawab nye.
Satu lg why not tunggu balek Malaysia nnti,ramai amoy2dan letcumy2 yg lawa2.boleh ambil buat bini.Banyak pahala tau! mkin lebeh dr pahala ikut kelas ust. salman.Mixed marriage has many2 advantages,I’m sure u all tau sume tu;dpt gene baik,sangat baik untuk siasah negare.tk lh lagi takut Negara d ambil oleh cina mcm Singapore&Penang.
Itu lh pandangan sy. jike ade salahsilap&trkasar bhase,berbanyak maaf d pinta.



(2)SOALAN DARI SAUDARA/?SAUDARI UBAI.;
HOSPITAL2 MALAYSIA ADA TERIMA STUDENT YG BLAJAR LUAR NEGERA TUK BUAT ATTACHMENT?CONTOH NYA KAMI YG BALIK BERCUTI DAN BERNIAT UTK BUAT ATTACHMENT.


JAWAPAN; Yang sy pasti husm kubang kerian sememang sedia menerima penuntut perubatan luar Negara untuk buat attachment.Semasa sy ketua jabatan surgery 2002-2007 ramai penuntut dr medical school d Ireland bbuat demikian. Hal ini sangat sy galakkn terutama penuntut dr Egypt kerana klinikal d cni kurang baik d sebabkn terlalu ramai penuntut, jadi klinikal teaching nye tk begitu effective.Student2 d cni pandai2 blake,10A semuanye,lecturer pung top class and there are no shortage of classic clinical cases with clear signs&symptoms. Tp adakh U all sume ni commited blake?atau sekadar menurut kehendak ibu bapa shj,sibuk dgn fardu kifayah bpesatuan dan bpolitik ,dtg as fulltime lepak&ngorat&parttime student, ngabiskn duitmak ayah yg filthy rich tu.BUT I’m v sure U all ni tk mcm tu,matured blake& v v v responsible.
I’m quite sure other hospitals pun accept students for attachment even hosp KKM.
D husm caranye;cari sape lecturer incharge of elective posting,download d borang elective posting dn hanto pd lecturer tu by post(not sure ke dtrime by email)ATAU write to deputy dean academic/student affairs or thehead of dept stating ur request. D hosp KKM try write or speak to the head of the respective dept that u want toget attached to.Tp my advice is attach kat universiti 2 hosp,pasal u can then follow their student in the clinical teachings.
Sekali lg sy nyatekn yg sy sgt galakkn kamu2 sume buat attachmt d hosp2 universiti back home.keleh lagu mano demo tu wat kijo(puwok2 housemeng&studeng tu lo!)
Wallahua’lam bissawab.maaf salah silap&trkasar bahase.’

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]
Sebarang Pertanyaan Mengenai hubung kait penjagaan gigi atau masalah jangkitan pada oral kaviti anda,boleh diajukan kepada saya.Selamat Maju Jaya.Jaga Gigi Anda dan jangan lupa berus Lidah anda.Salam
Back to top Go down
View user profile http://www.tersengih.blogspot.com
Allotropic
Developer
Developer


Number of posts : 78
Age : 28
Location : tanah ibunda.
Points : 7
Registration date : 2007-12-05

PostSubject: Re: Jawapan kepada Soalan2 terkumpul Nomb.1 & Nomb.2   Thu Apr 17, 2008 5:38 pm

(3)SOALAN ;APA PENDAPAT DR. TTG SISTEM ‘PBL’& ‘REGULAR’ SISTEM MANA LEBIH BAGUS MENURUT PANDANGAN AKADEMIK.


JAWAPAN;;Saya udah trgkn dalam tklimat saya dulu.tkpe sy trngkn lagi.
Sistem ‘regular’/traditional/classical’ ialah cara pengajarn medicine pringkat undergraduate sejak dulu2 lg yg d buat secarasistemetik dan besar2an.dulu2 kala betul2 sistem apprenticeship yg mana apprentice tu 3, 4 org ikutaje bontot professor tu mana aje die pegi.Ofcourse cara itu tak dpt d buat cara besaran.
*******System traditional ade dua fasa-praklinikal (thn 1,2dan 3)dan klinikal(4,5/6).keduanye brasingan.
Praklinikal;
-blajar basic medical sciences;anatomy,physiology,pathology, microbiology,pharmacology. Masaalah nye mungkin kurang naikkn minat pelajar,pasal tk nmpak relation nye dgn patient.lagi pun ade argument kate banyak sangat yg d ajar-mungkin ade yg tk perlu d ajar pringkat UG.lg pung bile masuk klinikal years dh lupe basic sciences.
Klinikal; mase ni blajar dr pesakit.Bedside teaching,masuk dewan bedah,delivery room,gi clinic,radiology dept.teaching dalam group yg kecil10 org.satu lecturer ideal nye==mcm crite tv, ER tu.kene conduct 10 normal deliveries,venepuncture ,set up IVD,catheterize pt.etc
Pendeknye betul2 blajar jd doctor .tp mesti dah cukup pengetahuan basic medical sciences.nnti surgeon tanyo bld supply of stomach—tk tau,kalau nk kerat perut tu buang boleh ke? Mane lymphatic drainage of stomach?
-rotate dr satu dept/speciality ke yg lain eg surgery,internal medicine, ob&g,orthopeadic,peadiatrics,ophthalmology,ENT,psychiatry.
******* integrated system of teaching medicine to undergraduate pule ade beberape versi
Yg original nye kalu tk silap start di MCmann univ,Canada;;; konsep nye tidak ada pembahagian jelas antare praklinikal dan klinikal.di campur adukkan keduanye.cara campur aduk tu beza dr tempat ke tempat.blaja ikut satu kes clinical ke satu kes clinical,and moving from block to block based on the body systems eg,locomotor system,respiratory system,nervous ,genitourinary etc,etc
######################-system usm ,modified integrated system.5tahun .3fasa;
%%%%%Fasa 1;blajar anat,physio,biochem,tp tk detail---1 tahun
%%%%% Fasa2;integrated;blajar mcm fasa1 tapi yg brkenaan dgn block dan kes yg d study dlm PBLsessions dan clinical, lecture cume sikit. student d minta gi library cari maklumat2 yg d bincang
%%%PBL sessions adalh sesuatu yg unik dlm integrated system.slalu nye kes2 yg d pilih adalh kes2 yg real dan mmpunyai learning points yg d panggil triggers yg akan d bincang oleh pelajar ssame sendiri,dr situ mereka akan dapat topic kerja rumah yg akan memantapkn lg pengetahuan dlm kes yg d study.lecturer hanya sebagai facilitator shj. Eg kesnye 45 yr old man with cancer of rectum .student akan di bagi scenario yg akan kemudian nye mejurus kepade diagnosis tersebut.student akan blajar & recall basic science yg d plajari d fasa1 dulu sama dgn klinikal dlm satu kes tu. Dari kes ini akan dkluarkn trigger2 untuk d plajari yg meramgkumi both preclinical dan clinical s eg anat ofrectum,physio,patho of neoplasm,&andcancer of rectum,clinical presentation,and investigation.kalu ada kes tu di wad lg bagus boleh demonstrate clinical examinations
@@@@@Selalunye satu block tu 4 ke 5 minggu eg genitourinary block.Tiap2 minggu d ade kn satu atau dua problem case.eg renal failure minggu 1,next week nye peadiatric case pulak-nephrotic syndrome,pas tu cancer of bladder,and minggu akhir genital problem pulak,misalan erectile dysfunction or infertility.
Tiap2 block ade block coordinator dan tiap2 minggu ade problem coordinator nye.meraka ini brsame10,15 0r 20 orang lecturers d prtanggungjawabkn bagi mengatur pengajarn block itu. Ahli committee ini trdiri dr clinicians ,eg urologist physician,psychiatrist etcdan nonclinians eg anatomist,pathologist etc
Objective nye pd akhir block students dpt menguasai ilmu at undergraduate level,ddlm system genitourinary both d normal&abnormal aswell as d basic clinical skill of clerking,analyzing,detectingsymptoms&signs&interpreting basic investigationsand perhaps formulate several differential diagnosis
D block members will meet every now and then to review all aspects of d block teachings.
Every week there would be at least3 to 4 PBL sessions and 2 to3 clinicals bedside tutorials,each lasting at least 2 to 3 hours. The rest of the time from 8am to 5 pm are filed with lectures(mostly pathophysiology & pathology,microbiology,chempath&a few anat & physio pertaining to the system being studied that were not covered in d 1st phase.)student’s presentations,practicals(pathology,micro,chempath,heamotology)fixed learning modules(FLM) &self study.
Fasa3;clinical mcm biase.thn4&5.students menjalani pusingan d jabatan2 klinikal antare2,4,5dan6 minggu.pembelajaran same mcm system traditional.
Beza nye dua system ini adalah d fasa 2.on paper it is excellent.tp implementasi nye susah& outcome nye brgantung d situ.semua yg trlibat mesti faham konsep &methodology pemblajaran esp d phase,blockand problem coordinators DAN jugeSTUDENT yg perlu matang & pandai brdikari.tidak minta d spoonfeed sokmo.
Bagi sy stiap kaedah baru patut mejamin hasil yg lebih baik dr system yg sedia ade.kalupun hasilnye sama tapi mesti ade kelebihan lain eg methodology nye mudah,kos nye kurang, pengajarnye kurang etc.
Setelah 25 thn d usm sy tk nmpk student kite lbh baik dr tmpt lain yg guna system traditional. Banyak sbb yg bleh d bincang.U all study rajin2 ,balek jadi lecturer d usm,fahamlh apa yg sy katekn ini.bukan nk kutuk tmpat sendiri,itu observation sy.ramai org d sana tk stuju dgn sy,tp mereka itu tk mau kutuk tmpt sendiri.sy dapati pelajar yg dtg ke clinical year tk cukup d bekalkn dgn ilmu2 basic sciences.seperti sy katekn dulu,making correct diagnosis is like building a house.if u don’t have enough bricks,cements,pasir&stones, susah nk bina rumahtu &tk sempurna.
Traditional system easy sikit.masing 2 buat hal dia-preclinical ajar bahgian die.pas tu clinician take over.
Tp arahan skrg mana2 medical school yg baru mesti cuba follow integrated system.
Begitulh critenye.kalu tk fhm jugak gi lh terjun sg nil, kwn ngan ikan2 bluti tu.
jgn mare acah je.mcm biase Maaf atas segale kepincangan.

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]
Sebarang Pertanyaan Mengenai hubung kait penjagaan gigi atau masalah jangkitan pada oral kaviti anda,boleh diajukan kepada saya.Selamat Maju Jaya.Jaga Gigi Anda dan jangan lupa berus Lidah anda.Salam
Back to top Go down
View user profile http://www.tersengih.blogspot.com
Allotropic
Developer
Developer


Number of posts : 78
Age : 28
Location : tanah ibunda.
Points : 7
Registration date : 2007-12-05

PostSubject: Re: Jawapan kepada Soalan2 terkumpul Nomb.1 & Nomb.2   Thu Apr 17, 2008 5:41 pm

4)SOALAN; a)MCM mana NK RELATEKN ANTARA SUBJECT YG KITE DH BLAJA.

JAWAPAN;susah nk crite kalu tk ade contoh;;;;;;;;;;katelh scenarionye amani trluke jarinye semase potong ayam nk masak sup ayam. Yg trjd ,ia akan tarik tangannye kerane sakit,examine jari tu yg mula bdarah. Mcm mane mechanism of her action medically;
Tangannye di tarik secara reflex action- involving noxious stimuli triggering reflex withdrawal of her arm.the wounding of her finger stimulate certain type of nerve endings/receptors(there are several types?6?8.dlm GANONG,ade satu chapter ttg subject ini.)which then initiate impulse transmission in afew type of nerve fibres;-type A ?α thick myelinated ,fastest transmission of impulse,conveying sensation of sharp pain;also the slow type like d C-fibre ,convey continous dull pain.impulse enter post horn and got transmited to several neurons of the anterior horn at several spinal levels that supply muscles of the arms initiating contractions of the flexors &reflex inhibition of the extensors.this reflex circuit involve afferent arm(sensation),spinal integrating centre and efferent arm(motor). Kemudian ada pulak fibres naik ke several centres in the brain ikut ascending tracts untuk appreciate type of pain and initiate associated events like cries of pain by the vocal cord , increased in respiration etc, which also involve many other structures ,d lung,muscle of respirations,vocal cord,mouth,etc.,stimulate sympathetic system&adrenal glands& modulation of these effects. The brain pulak start thinking what to do next.
At local level the knife must have lacerate many capillaries,blood oozes out initiating protective mechanisms to stop further bleeding-capillaries constriction,formation of platelet plug&initiation of coagulation cascade.
Cell disruption spilling cell organelles,lysozyme etc initiating inflammatory reactions, together with entry of microbes would awakened immune response etc,etc.dan banyak lagi dan lagi dan lagi-tk daya dh nk crite.gi baca sendiri lh .bukan sy yg nk pass preksa ,U all.
From the above clinical scenario/ illustration, I hope U all could see there are plenty of trigger points for learning encompassing many areas vis neuroanat&neurophysio,anatomy of upp limbs,physio of blood,resp,voice production,autonomic nerv system immunology, microb,patho of inflammation,wound healing etc.It also illustrates how basic medical sciences are the basis of understanding and treating clinical cases.
So bacalh banyak2 ,tk cukup skadar baca notes saje.baca jugak establish textbook tu;R.J.Last,snell’s,Ganong ,Guyton ,Kumar& cotran,dll,dll.Of course short term objective nk pass exams.Tapi in the long run nk jadi good doctors kan! SO START PREPARING FROM NOW! Bila balek nnti U all akan bkije in a real world- bukan amake belief one.D situ u will be assessed by many;ur colleagues, juniors &seniors,nurses & para medics, ur patients &the public.
nnti pt akan cakap, eh..dokter yg pakai ketayap tu bagus lah,baik ,set drip tadi pun senang aje, sikit je sakit,rajin ,malam2 pun dtg jengok sy.round pg td nmpk pakar tu dok puji dia.Tak mcm yg seko lg tu, tu lh yg gmpal gelap2 tu,yg sokmo dok pakai tali leher kelab umno cairo tu, yg dok kena hamput seranah dek pakar hari2 tu lh.Speaking aje sampai gulung2 lidah ,tapi atas kosong.Itu hari sy sakit perut,misi pangil die.tak gune satu sen pun,trcenggang2 tk tau nk buat ape,dok marah sy pulak.nasib baik ade dokter yg telinge cenggeng tu dtg.die bagi ubat air yg mcm kapur tu ,baik perut sy sampai skrg.padan muke hantu tu, kena basuh seround.sy dengar MO dia tanye brape lame dok cairo,10TAHUN awok.mmg blajo medic d ctu lame tu ke.?tk pandai2 pun!baik berhenti,gi btanding jd yg bhormat,boleh jugak pakai mechideh 320,belum bcucu org dh panggil datuk.Tp jgn bbini so lagi ,nnti tuk syahrizat cah keting.
Satu lg scenario ;;;;eh.. mek tom, aku kesian lh tengok dokter pelatih yg pakai ketayap dan bjanggut tu.baik budaknye,warak.dengar aje bang terus hilang ke surau.Tp hari 2 kena basuh dgn dr.samy tu.mmg lh hindu tu anti melayu.tp mamat tu pun blur sangat lh.tiap2 morning round aku tengok dia mengantuk,Tanya ni ,tk tau.tanya tu tk tau.clerk case pun brjam-jam.set drip pun aku yg slalu kena tlg.semalam mase aku night shift,die dtg nk ambik beg yg ttinggal .entah mcm mane die bukak crite,panjang lebar syarahnye,itu haram ini haram.rimas aku ,pendekkate sumenye haram lh. Katenye 10 tahun blaja d cairo.aku ingat die silap pilih kije lh.
If u care for ur self,family,ugama dan bangse,in that arena back home,in ur chosen profession u want to be look upon as among the best.U choose to be a doctor ,so strive to be among the best doctors. Dapat ke tidak tu blakang kire .kijoa tuhe k,kito ambo usoho lo, tk kn Dia tk beri kalu kite usaha sungguh2.baru lh naik nama bangse dan ugama.kalu kite d kutuk pasal slack,brmaane ugama&bangse kite pun d kutuk.
U all udah d amanah kn dtg cni blajar medic,gunekn duit taxpayers money walaupun itu duit mak bapak awak,tp masih taxpayers money.bukan nye mak bapak awak cop duit sendiri.Amanah itu wajib d tunaikn dgn sebaik mungkin. Kalu nk b politik baliklh ambil political sciences.hah! gomo lh puas2 dgn politik .Pmram ke ,umno clubbing ke, tk mustahak.infact bende2 tu memecahbelahkn ummah dan kalu gitu tk ke haram jugak.?tk cukup ke dtg cni sebagai kelumpuk umat islam dr Malaysia di mansurah.mesti ke ade kabilah2?
Mcm my friend& roommate mase d rumah melayu elkhazinder street dulu ,ambik undang2 islam tk pas2.bile sy balik Malaysia,dengo2 dia jadi president umno club d cairo.balik Malaysia tk jadi ape pun,setakat dpt kawin mek anak mp pasir puteh aje.
So boys and girls,please,please and please focus sikit lh. Dh Org bagi 2nd can datang cni pasal katenye youall nk sangat bgelar dokter,gunelh pluang tu sbaik2 nye.tk kn kosong atas tu, biarkn diri d selewengkn oleh org yg bkepintingan sendiri.sudi ke jd barua org lain.yg untung org tu ,awak tk kemane jugak.
If anyone of u come into my dept ill prepared as ahouseman or MO,and I know that u have been playing the fool d cni,tk blaja,duk usek girl tu, usik girl ni,siap…… me and other pakar who love their profession will skin u alive.I am particularly concerned b’coz I donot want u to tarnish the name of Egyptian graduates! All eyes would be focusing on u all pasal this time there are plenty of you here.Ur friends Pak samy&Pak lim duk nunggu je nk tear u all apart.
Tok Pa &Pak duta susah payah dapatkn ratusan medic seats kat cni to offset dwindling no. of malay doctors,If u come back as bad doctors,JPA&MARApun malu nk sponsor.dh lah tu gaduh2 lak pasal politik.Ni isu agen yg tk btanggung jawab pulak timbul.Janji nk adjaah dgn authority sini ,tk buat pun.tinggalkn students terkontang kanting ,tk tau timbul ke tenggelam. Dengar nye ramai yg tak registerlagi.The armed forces called agen mcm ni”ulat taik”.Kalu awak tu betul2 professional business man ,gi lah bersaing ngan cina2 tu! Ni skadar nk make aquickbuck. Senior u all si MUAZ &IZZATand my friend ustaz yazid MSD,susah payah tolong ,tk tau dpt ke tak.Nnti KPT mesir fed up dgn kerenah agen lansung tutup pintu untuk Malaysian student nk buat medic.Ini kah cara umno tlg melayu?I’m not umno,neither am I pas, or pkr or dap or whatever.So I’m free to criticize any one of them kalu buat tak betul.Ini parti punye pasal tak brani tegah salah atau silapnye.bengong sunggoh!mahathir lawan pak lah ,tak pe kasik can dap naik.Dasar politik pak pandir ,menang sorak,kampong trgadai!
Are U all aware that the percentage of malay doctors are dwindling since the last7,8 years.now we estimate among the new graduates perhaps only 15%or less are malays.sebabnye 40%di govt medical school jatuh ke 20% bile d campurkn dengan those dr private local medical colleges and yg balek dr indon&india&rusia.Jd medical seats d Egypt ni are important to correct the imbalance.So that is why I’m very concern kerakosan agen2 ini akan endanger these seats.
So boys and girls,ladies and gentleman,again please focus .U all bukan budak2 lagi .Ramai yg dh nak kawin. Kot2 ade pule yg dok sibuk terabe sane terabe sini,trsesat bilek cne cni pun ramai kot.Biaselh, testosterone&estrogen duk surging tu.ketiak pun dah lame bbau. So pandai2 lh jage diri, jangan smpai mak bapak dapat malu.kesian depa tu.harapan tinggi menggunung,alih2 bkecai mcm kaca jatuh ke lantai! Elakkn situasi2 yg boleh gi ke situ situ…tau tau saje lh.buat innocent pulak!Awak d rantau orang ni,look out for each other.nampak member tu lain mcm je,nasihatkn.member pun,bile kene sound se round jgn lh sibuk nk sengseng lengan tarik penumbuk.nnti bile patah gigi ke patah tengkok ke kene hentak sendeng ke libas tomoi ke,kan Malaysia jugek yg buruk name.tak kn lah mari dr maahad2 terkenal,hafal kur’an,spm13A,atau dr The Great MCKK,star sdar,rmc,sms,mrsm,st john,VI etc,etc nk buat perangai mcm samseng keling d klang tu!?Yg dr stf,tkc,kolam air tu pung tok soh lo api2 k demo ni. Tak kn persahabatan setakat main bola aje.Gi lh jale2 ,tishrab shai kat rumah demo tu,makan burtuan &basbusa.setakat kongsi dengo rock2 tu tak pe kot.lepaskn tension.tk kn tu pung haram!carilh rock2 yg senonoh sikit,bukan yg gile babi tu.
Cukup lah setakat ni.dh jauh sy menyimpang dr soalan asal.Tapi udah 2 bulan d cni dn sbagai bekas penuntut Egypt,memerhatikn keadaan d cni trutame dlm 2,3 hari keblakang ni,sy rase trpanggil untuk comment sikit.
Sape2 yg terase pedas tu ,sori lh ye.dlm proses mmbesar ni kena blaja kene smash sekali sekale.baru boleh mantap personality tu.

b)SOALAN;;;;;;;MCM MANE NK INGAT.

JAWAPAN;;
Huh susah tu nk jawab.sy pun tk ingat mcm mane nk ingat.Bab ni kene tanye IZZAT dan SAFUAN,depa tu boleh ingat satu qur’an!!hebat cek oii.kene tabik spring kat demo tu.banyak lg yg hafiz tu tp tk tau name.MEK HUSNA senior tu dengonye hebat gak .ustat2 pung tokleh lawan walau pun itu kijoan diaorg.hebat puak2 ni.
Sebenarnye pendidikan islam dulu2 mmg gitu.tp dh d hancurkn oleh kuase2 penjajah. Dulu nye kecik2 lg hafal qur’an dulu,pastu baru blaja ilmu keduniaan.cina pun sikit2 gitu jugak,kecik2 lg dh kene hafal ribu2 huruf2 bahase dia.itu barulh gunekn full potential of the brain.
Soon there will be anew generation of doctors with mantap pengetahuan ugamanye and hafiz some more.It will be interesting to see how they fare back home .I am v v sure they would be excellent example to others.
Walaupun gitu cara mat salleh tu pun ade baik nye.mereka tu tekankn understanding of d subject matters
Saye ni ingatan very poor,tp boleh jugak jadi pakar bedah urology,until the last 2years the only one in Kelantan except for my senior Dato’ hasim d hkb.2 of our trainees has passed the training recently,so now we have 4 urologist in Kelantan.my junior tu yimkin dtg sini for 6month early next year.so take good care him nnti
Saya atasi kelemahan tu dengan cube faham kn subjects tu&for anatomy cube put the visual picture in the mind ,dan bace berulang2 kali to reinforce.juge bace the same subject from several books,ie looking at it from several angles
Satu lagi , teaching is a very good way of learning.pasal tu ustat salman suke mengajar.
So kesimpulannye bace slow2dr banyak sources hingga faham betul,pas tu reinforced banyak2 kali dgn bbagai care-teaching others,discuss with colleagues,buat synopsis atas card untuk d baca pd bile2 mase shj.sentiase buka buku d atas meje.balek dr kelas ustat salman,quick review of what u have learnt last night,sambil2 tanggal baju tu jengok kejap bukuyg trbuke tu nk reinforce kn.
Buat aktif learning;sbelum bace satu satu topic tu cube ingat kn ape yg tau,pastu baru buke buku lihat apelagi yg tak tau
Bace kejap2 je15,20 min rehat5,10 min pandang scenari baru sambung study.
Bace heavy or new subject sebelum tdo,pasal nnti senang bagi memory molecules tu bole organize,good for long term memory.kalu tk silap ade studies on this issue.
Tusaje yg saye tau.Allah jua yg lebeh mengetahui segalenye.
5)SOALAN;;;SETELAH JAUH DOKTOR MERANTAU DI DALAM BIDANG INI,SECARA JUJURNYA APAKAH KEPUASAN YANG DOKTOR DAPAT KERANA ORANG LAIN JUGA(CINA,INDIA,AND OTHER NON MUSLIM)SEPERTI KITA BERSUNGGUH2 DI DALAM BIDANG INI.
JAWAPAN,,,,,,,’’’’’’’
Maaf sy kurang mengerti kehendak yg empunye soal.tp sy cube juge lh.
Lepas internships barulh dregister sbagai MO oleh MMC.kene buat compulsory service 3tahun.lepas tu boleh keluar buke clinic sendiri as a GP.Kalau nk serve govt,boleh gi KKM or join university as MO or specialist.MO in KKM get rotated into various dept. in general hosp or to district hosp.These MO tua now can climb the ladder but usually has to take up administration job. Some of them will work in putrajaya helping those health managers there. They can join university hosp as service mo,&send to usually A&E and outpatient dept.
Yang nk specialize can do so while serving KKM or join university as lecturers.further study can be in clinical fields(treating patient directly ;d gelar clinician eg surgery,internal medicine,orthop.urology,etc) or nonclinical anatomist,physiology, blood banks,chempath,etc.most of them lasting min 4yrs&max 7 yrs. Dah dapat 2nd degree boleh jugak keluar as private specialist.
Yang d tanye tadi kepuasan yg dapat.maka itu bgantung pada individu dan dimana dia tu brada. Ramai puas bile dpt duit banyak sbagai private doctor,GP or specialists.Others tidak sangat2 running after money,jadi puas lh dgn kerje tu,university lecturers,kkm specialists.cina &melayu ramai keluar private.indian tend to stay as pakar2 in KKM.
Dunia ini djadikn Allah dgn lumrah2 yg d tetapkn mengikut peraturan yg telah d sediakn.dan semua mahluk mesti mengikut ketentuan ini tak kira dia islam atau tidak.ni dia Al-Rahman.di akhirat nnti baru manusia d pertimbangkn sama ada kehidupaan dunianye d redhai Allah(shurga tempatnya) atau tidak(hellfire tempatnye)
Jadi dalam hal2 kedunian tak banyak beza antara islam dan bukan islam.Siape kuat brusaha mencari rahsia2 yg Allah letak d dunia ini maka dpt lah yg d cari tu dgn izin Allah tak kira dia tu islam atau kafir.D cni sy slalu tringat perang uhud d mane ramai para sahabat shahid trmasuk saidina Hamzah.Iman umat islam mase itu trsangat tinggi hingga sanggup brbunuhan sesame sudara mara-bperang dgn anak branak,adik bradik dan antara sama2 saudara. Tetapi bila mereka lalai tidak mengikut strategi2 peperangan,maka mereka hampir kalah walaupun iman mereka trsangat tinggi .(pasukan pemanah turun dr tempat strategic d bukit—sbb mereka turun itu hal lain)kalu kita teliti kehidupan kita dan perskitaran pasti kita dapati hal ini keep on recurring kerana ini adalh undang2 alam yg Allah sudah tentukn.
Itu sbb nye lebeh 25 tahun sy d usm sy dapati topscorers are mostly Chinese .they are the one yg dapat distinctions .rasenye tk pernah dpt dek melayu except hanifah(tp diatu mamak,bukan melayu)
Begitu juge di arena pekerjaan non muslim tend to do better,more dedicated,more focus,more responsible.
KENAPE?????mcm2 boleh d utarakn.Tp adakh ia bersadarkn kajian(Is it evidence based?)
ITUlh saya dh katekn dulu,knape kite tak buat resolusi rapat dgn mereka itu dan kaji knepe mereka bjaya d dunia ini(termasuk kawin dgn depa tuu)
The pessimists among us would argue that this world is shurga diaorg.Tp mengapa saidina Ali suruh cari hal2 keduniaan seolah2 kite akan hidup seribu tahun?
Oklh setakat ini lah dulu.jika ada hal lain yg mahukn pendapat sy ,akan cube sy akuri.
MAAF SAYA PINTA DI ATAS APA2 KESILAPAN,TERKASAR BAHASA DLL.YANG SEMPURNA TU DARI ALLAH .APA2 YANG PINCANG TU DARI SAYA DAN AMPUN DI POHON.wbtwh wslmwbkt.

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]
Sebarang Pertanyaan Mengenai hubung kait penjagaan gigi atau masalah jangkitan pada oral kaviti anda,boleh diajukan kepada saya.Selamat Maju Jaya.Jaga Gigi Anda dan jangan lupa berus Lidah anda.Salam
Back to top Go down
View user profile http://www.tersengih.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Jawapan kepada Soalan2 terkumpul Nomb.1 & Nomb.2   Today at 7:16 pm

Back to top Go down
 
Jawapan kepada Soalan2 terkumpul Nomb.1 & Nomb.2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Karya atau Artikel anda .. :: Hantar disini...-
Jump to: