HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 sebuah cerpen di kala tgn gatal2 menaip n idea mencurah2 ke ldg gandum...comment anyone??? (part 1)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
..::peac
Guest



PostSubject: sebuah cerpen di kala tgn gatal2 menaip n idea mencurah2 ke ldg gandum...comment anyone??? (part 1)   Fri Feb 20, 2009 11:02 pm

SYUKRAN YA AKH !


“ Maaf ye. Ana nak tegur enti sikit. Ana tau,enti mungkin marah, mungkin ambik hati dengan apa yang ana nak cakap ni. Tapi ana rasa ralat kalau ana tak tegur enti….”

Muqaddimahnye lembut. Boleh mencairkan hati sesiapa sahaja yang mendengar, namun bukan aku. Aku buat bodoh, buat pekak. Aku berlagak selamba, seolah-olah dia sedang bercakap dengan patung. Terdetik juga, kerasnya hati! Namun aku menidakkan bisikan kecil itu. Bagi aku, hidup perlu ada prinsip, ada pendirian. Tegaslah dengan prinsip nan satu, dan jangan mudah goyah apabila diusik. Hidup jangan jadi lalang, ikut sahaja arah angin ,timur mahupun barat. Dan ayat-ayatnya selepas itu ibarat mencurah air ke daun keladi, ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

Itu cerita dengannya. Dengan Imran Al-Hadid, senior setahun lebih tua dariku, atau sinonim dengan panggilan Imam Al-Hadid, kerana kethiqahannya, dan betapa tidak jemunya dia menasihat akhawat-akhawat yang sangat tegar keluar malam bersendiri,atau berkelompok sesama jantina sahaja. Semenjak menjejakkan kaki ke bumi anbia’ ini, hidupku dikelilingi dengan manusia-manusia yang ku kira sangat suka menjaga tepi kain orang. Sibuk menasihati itu ini, suka melarang begitu begini, qarar yang berjenis-jenis larangannya, sehingga aku rasa hidupku di sini mewah dengan saudara mara yang prihatin,jiran tetangga yang peka, walhal mereka cuma masyarakat sekeliling yang sebaya, atau lebih usianya setahun dua dariku, yang sama-sama datang menuntut ilmu yang diasas Ibnu Sina suatu ketika dahulu. Dan bukan dia sahaja, malah sudah ramai ku kira, yang tak jemu-jemu menasihatiku. Semuanya kerana satu perkara , MUSYRIF !
‘Dari segi bahasa, bermaksud penyelia atau pengawal. Musyrif yang dimaksudkan di sini adalah ikhwah yang bertanggungjawab menemani akhawat keluar pada waktu malam atas urusan yang berkepentingan, logik dan munasabah. ‘ Begitu maksud perkataan yang satu itu. Aku juga baru tahu saat Kak Hasna menerangkan kepadaku suatu ketika dahulu, ketika fikiran aku masih lurus dan bersih, suci dari selok-belok suasana di ardul kinanah ini. Namun tidak sampai setengah penggal aku di sini,aku jadi berani sekali. Sepasang kakiku melangkah sesuka hati andai hati dan fikiran sependapat untuk ke destinasi diingini,tidak kiralah pada waktu itu matahari baru malu-malu muncul di ufuk timur, mahupun ketika bulan menyinar terang diteman bintang-bintang. Dan pekeliling Unit Hisbah pula menetapkan siswi tidak dibenarkan keluar malam melainkan atas sebab-sebab hal kecemasan yang memerlukan untuk pergi ke hospital, lapangan terbang, urusan persatuan, tuisyen dan mendapat kebenaran khas pengerusi persatuan.

Menyampah? Rasanya aku tidak sekejam itu, malah aku masih patuh apabila dua malam hujung mingguku untuk kelas tambahan Anatomy ditemani Nazif, rakan sekelas yang sentiasa setia menghantar pergi dan pulang. Namun patuhku bersebab, kerana kasih dan hormatku kepada Kak Farah selaku ketua rumah kami yang sangat cakna dengan penggunaan musyrif. Dan ahli-ahli Bait Saqeena yang lain, Julia, Syazrina, Nazira mahupun Kak Nisa juga menurut tanpa banyak bicara. Hanya aku yang agak liat. Ku rasa protesku bersebab, dan sudah berkali ku jelaskan kepada Kak Farah, dan berkali itu juga dia tidak jemu menasihatiku, memujukku, dan kadang kala mengingatkanku akan bahaya-bahaya yang menanti, dan aku hanya mendengar sambil tersenyum, sambil bibir menutur “InsyaAllah kak, Ain try…” ,dan trialku sentiasa ku mungkiri.

“Kepada semua pelajar, diingatkan untuk tidak keluar malam tanpa tujuan. Lagi bahaya kalau keluar sorang-sorang. Pagi tadi, seorang pelajar lelaki dirompak,ketika baru pulang dari solat subuh di masjid. Diugut dengan pisau, alhamdulillah tidak diapa-apakan. Harap semua berjaga-jaga,terutama akhawat. Kami prihatin akan anda ! harap maklum+syukran+sebarkan…” laung Julia dari bilik, saat pesanan itu dipasskan ke YMnya, dan ayat akhir bertanda seru itu sengaja ditekankan, istimewa untukku barangkali.

“Kau tahu tak,semalam sorang budak Alex kene ‘sexual harassment’, pakai jubah tudung labuh tu! Padahal time tu baru je azan maghrib. Aku pun tak tahu apesalla orang arab ni minat sangat Malayzee, time-time orang nak gi masjid tu die sempat lagi buat dajal…” patah-patah kata Nazira ku dengar sambil lalu, kerana aku tahu, ayatnya selapas itu pasti berbunyi…

“Kau tak takut ke Ain?” ayat klise. Bukan dari dia sahaja.

“Aku cakap sebab aku kenal kau dah lama Ain. Sejak kita form 1 kat MRSM dulu lagi. Family kita pun masing-masing kenal. Kalau jadi pape,ape aku nak jawab kat diorang?” nasihat Faruq,teman sekampungku.

“Aku dok tau r mung nih. Bukannnye susoh sangak nok paka musyrif, call je no Nazif ke sape-sape budok umoh die. Dok sapa 5 minit,duk bowoh doh nunggu mung. Nape mung refuse sokmo nok paka musyrif?Siries aku doh pahang mung nih. Kalu jadi mende-mende kang, mung jangan nyesal Ain..” Leteran disertai sedikit amaran Rasyidah dari mulut mungilnya, rakan sekelas merangkap penasihat tetapku.

“Sayo nok guno kuaso veto nok haramkei tubik male kalu takdok musyrif, kekgi ore kato sayo saloh guno kuaso. Tapi kitore ikhwah ni saye ko akhawat, takut keno gapo-gapo. Mugo kito duk jauh dari femili,pakat-pakat keno jago satu samo laing la…” pesanan YM khas dari Izzat Safwan sendiri selaku Rois atau pengerusi persatuan yang menjaga kebajikan pelajar-pelajar perubatan di sini kepadaku suatu ketika dulu ku pandang sepi.Namun ayat akhir Imran Al-Hadid malam itu nyata sedikit meninggalkan kesan di hatiku.
“Ana cuma mampu nasihat enti. Hidayah tu milik Allah. Terpulang kepada enti sendiri. Namun ana akan doakan…” Entah kenapa,hatiku sedikit terkesan mendengar perkataan Hidayah itu. Aku tergolong dalam golongan tidak mendapat hidayahkah?

Dilahirkan dalam keluarga yang hanya aku satu-satunya anak tunggal perempuan dari lima orang adik beradik benar-benar mengajarku erti berdikari. Mungkin kerana itu, hidupku sentiasa berprinsip. Tegas kononnya. Diasuh sejak kecil lagi untuk sentiasa yakin dengan apa yang aku buat, ditambah dengan ilmu silat yang ku pelajari di sekolah dahulu, serta tali pinggang hitam taekwondo yang ku pegang, mungkin itu antara faktor-faktor penyumbang kepada betapa beraninya aku berjalan seorang diri ke mana-mana. Ditambah maksud namaku sendiri, mungkin juga mempengaruhi perwatakanku… Berkat agaknya. Berbekalkan tawakkal kepada Allah, ku sentiasa bisikkan ayat-ayat penyedap hati…

“Kalau ada mamat-mamat arab gatal, bagi saja flying kick atau back hand. Kalau kena kejar, larilaa. Masuk mana-mana kedai,dah selamat,keluar balik…Tak susahpun…” Begitu getusku. Dan setakat hari ini,ketika aku sudah melangkah ke tahun dua, nasibku sentiasa baik. Allah sentiasa memeliharaku. Dan aku sangat bersyukur… Sehinggalah pada tarikh itu. Malam jumaat yang ku kira sangat bersejarah. Dan peristiwa hitam itu tersimpan kukuh,kekal sepanjang hayatku...




~peaceofocean~
0330
260109

[b]
Back to top Go down
 
sebuah cerpen di kala tgn gatal2 menaip n idea mencurah2 ke ldg gandum...comment anyone??? (part 1)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» The reason as to why I believe a stock market crash is imminent (Part I)
» loss pita loss hariyata amal pererage mal pita mal wage...
» China hands over 385 road building vehicles as part of US$ 115 m loan
» Pussalla to invest Rs 300 m
» Mayan calendar says the world is going to end this year

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: PCM 2009/2010 :: Akademik :: Pertanyaan/Komen/Cadangan/Perkongsian Maklumat-
Jump to: