HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
Nur_Kasih



Number of posts : 2
Location : Mansurah tersayang
Points : 5
Registration date : 2009-03-29

PostSubject: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Sun Mar 29, 2009 10:31 pm

PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?

Maaflah klu tjuk tu kasar sngat

Tapi saya dh tak tahan sngat duk pikir mslh nih, mungkin aduan sy ni orang pandang remeh psl saya ni akhwat… emosi tak terkawal, tapi apa pun, sy mintak sngat ada orang take action n mention tentang problem yg makin hari makin teruk.. dah ramai kawan-kawan duk mengadu n tertekan, dah lah time-time dekat exam cam nih..

Masalahnya camni..

Tiap-tiap minggu, akan ada Smart Circle, itu kami takde mslh, kami seronok pergi smart circle…kami sayang je akak-akak naqibah kmi.. cumanya, kami confius dan sakit jiwa bila ada smart circle lain.. jadi sekarang nih

Kami paham smart circle tu bawah PCM.. selain dari itu ada lagi smart circle yg selain PCM… kami pening,, sikit-sikit cerita psl tarbiyah n apa-apa.. yg kami sendiri pelik..
Apa bezanya smart circle yang ada dngn smart circle yang lain-lain nih…

Lagi sy confius ada akak-akak dtang duk promote kami masuk smart circle diorang lak..
Ada yg kata, ni bukan under PCM.. padahal akak tu orang PCM.. so camne sekarang nih?

Dalam PCM tu ada kmpulan-kmpulan apa lak nih?

Aritu ada la akak-akak paksa kami p program yg islamik katanya… kami ingat program PCM.. rupa-rupanya program ISMA.. kami dah pelik, padahal aritu ada program PCM.. dan akak tu pulak orang PCM..yang kami tak fahamnya.. akak-akak suruh kami tarik lagi ramai kawan-kawan kami join ISMA.. jadi skrang seolah-olah akak-akak ni suruh kami kumpul orang tuk lari dari PCM….

Jadi saya rasa,, kami ni diperbodohkan oleh orang2 PCM.. akak-akak ni lak sekejap duk suruh kami jgn join smart circle.. suruh join Tarbiyah Circle apa entah, dah lak tuh, buat program dkt2 exam.... pastu ada akak-akak yg larang kami rapat2 dgn akak-akak PCM slain diorang.. padahal akak tu dah orang PCM…

Saya secara jujur bertanya pada PENGERUSI.. adakah dia maklum hal-hal mcm ni..
Kalau dia maklum.. adakah semua ini dirancang oleh PCM sendiri? Macam mana kami nak komited pada 2 Kumpulan nih.. antara PCM dan ISMA..ada time diorang wak prog masa PCM gak buat prog..so kami pon pelik la camne bleh bertembung prog ni…

Sy stress,, bila ada akak-akak yang suruh kami join Isma ni desak n call kami bnyk kali.. walaupun sy dh maklm yang kita dah dekat exam.. diorang still berdegil mendesak kami..
Saya harap atas budi bicara pengerusi or mana-mana individu PCM jelaskan kepada semua.. apakah masalah sbnarnya yg berlaku nehh.. saya respect akak-akak nih atas dasar akak-akak ni orang PCM.. tapi diorang buat camni, saya dah tak respect persatuan…

Dah dekat exam… kami dibebankan dengan benda-benda mcm nie.. sblm nie sy prnah mengadu yang pcm banyk program.. dan skrang ni ada lak orng suruh duk join-join kumpulan lain.. smart circle lain.. program lain.. rehlah lain lak.. pastu ajar kami jgn kawan dgn individu ni..

Contohnya pd jumaat lepas kami ade jaulah ditepi pantai then pada hr sabtu plak kami dipaksa join prog plak dr pagi smpai ptg..sedangkan hr ahad tu ade sesetegh dr kami ade exam..so benda2 ni amat2 meberi tekanan kpd kami.. bila dah kena mcm ni, kami terfikir gak.. apsal akak2 ni bersungguh sangt untuk kami ni.. lain mcm lak…

Ada kwn baik saya, kawan saya ni tak serumah dgn sya, dia ngadu akak2 mentor diorang selalu jrng datang sc diorang, jadi saya tanya, akak mentor dia siapa.. jadi dia bagi tahu la siapa akak tu.. rupa-rupanya akak mentor diorng tu lah yang duk sibuk buat sc lain untk kami ni.. jadi mereka abaikan sc orang lain semata-mata untuk kmpulan mereka.. n pastu desak kami lak…

Kat imarah hijau kami ini, selalu je akak-akak dari cairo turun,, akak-akak ni lak pun buat program utk kami.. kami mula2 fikir ini program perubatan.. rupa2nya tidak..kata mereka, kami ni bukan perubatan,bukan isma, tapi konsis lak… jadi sekarang kami dibebankan dengan 2 kmpulan lak.. saya sendiri tak faham.. apakah stand perubatan dalam hal camnie.. saya pun dah jadi pening, mana satu orang perubatan mana satu kmpulan lain2 nih..

Tapi apa pun, saya bukanlah bermaksud cuba memboikot PCM,, tetapi saya dah tak tahan dengan kumpulan-kumpulan yang kononnya lebih Islamik duk desak-desak kami utk join diorang pastu benci orang-orang PCM lain.. padahal diorang tu orang perubatan gak.. jadi kami tak faham… kenapa ada jugak orang-orang tudung labuh perangai mcm nie..

Melihat kan ramai akak-akak PCM bermuka-muka kununnya PCM tetapi suruh jgn join PCM pastu bebankan kami dgn program2 kumpulan diorang, jadi saya harap penjelasan dari PCM sendiri,, samada mereka pun bermuka-muka… takut2 PCM tu adalah isma atau konsis.. saya begitu berharap, jika pcm concern terhadap kami, sila cari jalan supaya kami tidak menjadi mangsa terhadap akak-akak yang sedang seronok mencari ahli untuk kumpulan-kumpulan mereka ini..

Saya…
Tolong la...Stress
Back to top Go down
View user profile http://www.iluveislam.com
dealova
Viewer
Viewer


Number of posts : 6
Age : 25
Points : 3
Registration date : 2009-02-17

PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Sun Mar 29, 2009 11:37 pm

mak hai..
sabo2... Shocked
Back to top Go down
View user profile http://dealovawanigurl.blogspot.com/
casio
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 12:31 am

yer ke...ke PCM yg menjadi dalang tuk ISMA ni. ak nampak PCM cam sokong ISMA je.
Back to top Go down
fathi™
Guest



PostSubject: ukhwah..   Mon Mar 30, 2009 12:39 am

salam..sye nk celah sikit lah dlm hal ini..mcm ni lah..bg sye,x perlu lah kite perbesrkan hal ini, cre mudh kite bwa bincg dgn baik..ikut pe y sye nmpk..bg sye,klu ingin jdi seorang pendai'e atau sebagainya, xde istilah paksa di situ, misalan, nk ajak org kafir msuk islam, dlm mse y sme, kite memaksa, kemungkinan di situ diorang x kan jdi nk join pe y kite ajak..so, sye bg pndgn n cdgn, klu de org paksa kite dlm sesuatu kelompok, check baik˛, bg mengelakkan berpecah..contoh pe y berlku baru˛ ni di dlm muktamar thanawi pmram, secara peribadi sye x suke... y dikatekan seorang pendai'e x nmpk, bahkan nmpk sbgi seorang y memerangi..tu je..

jdi sye ingin igtkan..kite sbgi mahasiswa/wi.. smu dh besar n dh thu mne y baik n buruk.. harap kite smu leh fikir dgn baik.. klu nk libatkan diri dlm segala hal.. kite fikir baik˛ dahulu.. klu paksa˛ ni.. pendapat peribadi, x yah lah join.. sbb islam x ajar semua tu..

apa˛ hal pd y menulis artikel tu..banyakkan bersabar ye.. insyaAllah..kite cri keredhaan Allah taala..

k smile always..

salam
Back to top Go down
goLLacaSe
Team Member
Team Member


Number of posts : 40
Age : 27
Location : egypt
Points : 1
Registration date : 2007-12-10

PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 12:48 am

Assalamualaikum wbt.

Pada pendapat saya, apa2 program di bawah PCM pasti akan terdapat iklan di dalam blog rasmi PCM. Maka dengan ini, mana2 program yang kurang jelas bukanlah anjuran PCM. Interpretasi anda perlulah bijak. Jangan terlalu tergesa dalam menghadiri setiap program yang di war2 kan.

Apa yang saya maklum, PCM setakat ini telah mengurangkan program2 besar memandangkan peperiksaan semakin hampir. Aktiviti yang masih aktif adalah kelas2 pengajian Ustaz Salman dan Smart Circle Anjuran PCM yang akan berakhir minggu hadapan.

Kepada adik2 junior, sila tumpukan perhatian pada peperiksaan. Kurangkan aktiviti2 luar yang meragukan. Cuba cari kepastian bagi setiap program yang akan anda sertai terlebih dahulu, sama ada ia anjuran PCM ataupun bukan.

Saya minta penjelasan AJKT PCM untuk bersuara berkaitan hal ini memandangkan hal inibukanlah isu kecil yang boleh dipandang enteng.

Sekian.
Back to top Go down
View user profile
Miss Ked
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 12:50 am

Apa pun sabar ye cik nur kasih

Saya faham perasaan kamu.. saya sendiri terkena hal camni.. ada akak2 ajak join ISMA.. buat SC asing2 dari orang lain.. pstu ajak p BBQ.. then last2 ajak masuk ISMA..

Diorang ni tak jujur dgn Islam, patutnya ajak kami dekat dengan islam, tapi ajak masuk ISMA..
Inilah fitnah akhir zaman, manusia tak sedar buat kerosakkan..
Back to top Go down
Ahli PCM
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 1:30 am

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Pengasih

Saya berharap adik2 dapat mengikut saranan saudari gollacase.

Jika dahulu saya mendengar mengenai ALAMI atau JIM. Kemudian muncul nama ISMA.
Kemudian muncul pula KONSIS. Jika saya tidak salah, dari JIM wujud ISMA kemudian KONSIS.
Tidakkah di sini jelas tidak henti berlaku pepercahan.

PCM adalah sebuah persatuan
ISMA atau KONSIS adalah jemaah
Jika anda memasuki persatuan, tiada beza anda kepunyaan mana2 jemaah.
Setiap individu adalah natural dan berhak bersuara.
Tidak perlu membawa sebarang unsur2 luar yang jelas membawa perpecahan kerana mewujudkan program2 yang bertindih dengan program2 PCM yang kelihatan sengaja dibuat.
Jadi di sini saya tidak nampak di mana rasional ISMA atau KONSIS menghalang ahli2 PCM untuk mengikuti program2 PCM sebagai contoh Smart Circle anjuran PCM.
Mengapa wujud anasir2 yang ingin mempengaruhi ahli2 supaya membenci PCM.

Tidakkah anda merasakan tindakan ini membawa imej yang salah kepada mereka yang masih baru dalam soal jemaah?
Bagi saya ini bukanlah sikap sebanar orang yang ditarbiyah dalam sesebuah jemaah Islam, memburuk2kan saudara Islam yang lain.

Jika anda ikhlas hendak berdakwah mengubah masyarakat maka anda akan membantu PCM dalam program2 tarbiyah PCM.
Jika benar anda ingin berdakwah, bagi pendapat saya apa yang diutamakan ialah pentarbiyan dan dakwah sendiri bukanlah sibuk meramaikan ahli.
Jadi tujuan anda jemaah atau Islam?

Secara jujur saya agak bosan melihat fenomena perpecahan yang terus menerus berlaku.
Banyak lagi mad'u yang perlu kita tumpukan tetapi perpacahan di kalangan daie terus-menerus berlaku.

Wallahualam. Mana2 terkasar dan tersilap saya mohon maaf. Apa yang saya inginkan adalah kebaikan kita bersama dunia dan akhirat.
Back to top Go down
bureo
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 2:23 am

salam
ye..stuju dgn ahli pcm....sabar ye nur kasih

xperlu la wujudkan perpecahan wahai isma@konsis or watever...
walaupun mungkin niat sbnr ISma@Konsis ini
ingin menyebarkan atau mendekatkan mad'u kpd Islam...tapi kenapa mereka tidak menggunakan proksi yang sedia ade iaitu PCM untuk meningkatkan jalan juang agamaNya?

ade something wrong somewhere kah dgn PCM ni?
kalau ade mari perbaiki sama2....jgn buat jalan baru dan pecahkan jalan yang lame yang mane jalan lame ini dibina oleh semua ahli PCM...kalau jalan tu berlubang...mari berganding bahu tutup lubang tu sama2...aduyai...apelah ayat aku ni...

jujur deeply dari ulu hati ini....knp ye daku rae sedikit kelainan dgn akak2 ISma ni(tp x semua laaa)??mesra dgn adek2 mereka aje....haha...assobiyah kah??atau aku je yg rs camni....herm...
wallahu'alam
Back to top Go down
cumaana
Guest



PostSubject: asif ni   Mon Mar 30, 2009 3:09 am

maafkan saya..
tetapi ingin membetulkan sedikit ttg 'perpecahan' yg disebut..
sebenarnya, bukanlah suatu perpecahan jika ada JIM, ISMA, KONSIS or whatever..
cumanya jemaah2 ini hanya berbeeza cara dan pembawakannya sahaja, sedangkan semuanya mempunyai matlamat yang sama iaitu kepada ISLAM..
contohnya, si A ingin ke Kuala Lumpur.. dia mempunyai pilihan samada mahu pergi dengan menaiki kereta, bas, atau kapal terbang.. samalah situasinya di sini.. matlamat cuma SATU, tetapi WADAH berbeza...
bg pendapat saya sndri, mmg SALAH lah jika kita menarik orang ke arah jemaah dan bukan kepada islam..
sepatutnya menarik kepada islam.. apa guna men'gemuk'kan jemaah tapi isinya kurang.. yang kita nk tgk KUALITI bukan KUANTITI..
dan bagi saya sendri, selagi kita xstop dari menerima tarbiyah yakni mendapat perntarbiyahan berterusan xkisahlah dari PCM ke KONSIS ke, ISMA ke etc.. itu sudah memadai...
klu adek nur kasih rasa perkara ini membawa stress dan bebanan, cukuplah dengan mengikuti progrm PCM...
seboleh2nya ckp baik2 dgn 'mereka' yg memaksa2 tu.. tiada paksaan dalam islam..
yang baik itu datangnya dari Allah, dan yg buruk itu jua datang dariNya tetapi disandarkan ke atas diri yg lemah ini.. maaf andai ada terkasar bahasa.. wassalam..
Back to top Go down
cumaana
Guest



PostSubject: ~~~~~~&*^#@$!%   Mon Mar 30, 2009 3:16 am

Quote :
gangster : Bg aku.. takyah sabar je.. klu aku tahu sape2 akak ISMA tu.. sepak je.. bajet islamik.. tapi buat pecah belah pig

watch your words k... mcm ni ke caranya orang Islam?? sepak2?? hello!!! [bajet islamik jgak] Islam sendiri ajar umatnya cara2 menegur dan menasihat secara berHIKMAH.. dan bukan scr KEGANASAN dan KEKERASAN!!
Back to top Go down
cumaana
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 3:23 am

Quote :
GoLLacase : Kepada adik2 junior, sila tumpukan perhatian pada peperiksaan. Kurangkan aktiviti2 luar yang meragukan. Cuba cari kepastian bagi setiap program yang akan anda sertai terlebih dahulu, sama ada ia anjuran PCM ataupun bukan

betul tapi xsalah klu program luar tu memberi manfaat dan kebaikan.. asalkan xbercanggah dari ISLAM.. progrm ilmu itu ada keberkatannya.. xkesahlah siapa yang menganjurkan pun... btw, apakah maksud cik GoLLacase ttg aktiviti liar yg 'meragukan' tu??
Back to top Go down
cumaana
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 3:24 am

luar* bkn liar... [typing error]
Back to top Go down
Ins_89
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 4:12 am

Wslm.. xsngka timbul hal camni..
Tp apa pun sabarlah yek cik nur kasih, semenarnya kami pun berdpan hal ni gak baru2 nih, ada akak2 dtng mintak sy join usrah selain sc, saya mula2 join, tapi bila dah lama, saya fikir nape nak ada 2 usrah sedangkan persatuan dah sediakn.. siap dah bagi mentor khas..

then last, saya baru tahu, usrah yang baru tu upa2nya under ISMA.. then saya sedarlah, usrah tu hanya nak tarik ahli walaupun permulaannya cam nak bagi ilmu dan ksedaran.. bagi saya, kalau saya join 2 persatuan, of course ia akan timbul class dan pertmbungan masa nanti.. dan yg lagi teruk, akan timbul perpecahan kepatuhan..

anggap aje kita ni seorang Isteri kepda seorang suami(PCM)

TAKKAN KITA NAK ADA 2 SUAMI.. kan susah tu...

apapun, kita fokus pada exam, jgn kita terperangkap dengan orang yang brkepentingan
dan sama2 kita jaga PERUBATAN kita dari unsur2 prpecahan..

sabar ye Nur
Back to top Go down
necron14
Guest



PostSubject: bahtera kebenaran?   Mon Mar 30, 2009 6:43 am

slms...

just bercakap atas dasar ilmu ana yg xsbrapa ni...

kita msing2 sbuk psl soal tarbiah, tp kita kna ingat yg matlamat tarbiah adalah utk mendapatkn org yg boleh buat krja (amal islami). namun klau kita asyik brtarbiah, smpai xbuat krja, xbleh jgk.

brkenaan dgn pndapat yg kita bnyk2 jemaah ni spy lebih snang utk mncapai matlamat (msing2 mmpnyai method sndiri). klau dlm brdakwah semata2, mmg dibolehkn dan dibenarkn dlm syara', tp klau utk berjihad (nk buat krja utk mninggikn klimat) msti kna satu sj wala' (xlogik klau dlm nk lwn org yg tentang islam ada bnyk wala'). xleh bnyk. scara theorynya...cmtu la

mlngnya...klau di dunia yg nyata, bnda ni(kesepakatan ni) xbrlaku. yg ada hnya org dok trik msuk kmpulan ni, ikt yg ni. jd org (akak enti tu...) sy bleh ktakn dia tu khianat dlm brdakwah. dia dakwah, tp xbgtau yg sbnrnya. dan kita sndiri bleh tgk, org yg ikt jemaah 'trsbut' bnyk yg bila blik mlysia....dia xtolong pn dlm jihad kt sna. sbaliknya dia dok kutuk, dok hentam, dok ckp jgn join jihad kt mlysia. dgn alasan konon2nya bnda tu xsyari'. dan sebaliknya, join la dia. mka yg ni terang2 brsalahan dgn syara'

personally, sy xkisah sgt klau ssorg tu terlatar blakngkn mana2 prtubuhan pn. tp mslhnya, dia dok bwk pngaruh bnda tu ke dalam persatuan yg neutral (PCM dan Perubatan). seolah2 dia nk control persatuan ni. klau ska sgt dgn jemaah dia tu, and nk cari kader sgt. ckp trus terang kt junior. budak2 tu xdak la bodoh sgt.

igt wahai org yg mmperjuangkn perpecahan dlm Perubatan...ana xnk gaduh dgn antum. dan ana sndri pasti antum xnk gaduh dgn ana. jadi, tlg tinggal isu2 persatuan ni kt mlysia. tlg jgn bwa bnda ni ke msir. klau antum cri pasal jgk, mmg antum xikhlas dlm brdakwah dan bahtera kebenaran yg antum dakwakn tu hnya 'talbis' bgi kebatilan antum smua.

kpd org yg kna trik dek group mna2 tu. sabar. Allah brsama kalian.

wallahu 'alam

-necron145-
p/s: sbrng ketidakpuasan hti...bleh rujuk ana id ym=(aku_pun_tidak_tahu)
Back to top Go down
yankumi
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 9:06 am

salam semua...

bg sesiapa yg terlibat dlam hal ni, anda kene bertegas!!
kalau anda yakin program tu bkan under PCM, then kene lah bertegas anda xnak join..lg2 bila exam dah dekat ni.
Kenapa nak salahkan PCM?
Kerana ini adalah angkara individu2 tertentu shj, bkannya atas arahan Pengerusi@timb..kan?

Bgi individu2 yg mendokong perjuangan ISMA@KONSIS, sy ingin bertanya satu soalan?
~Apakah yg anda mahukan sebenarnya? Menyebarkan da'wah untk kemenangan Islam atau kemenangan jemaah?

Anda mgkin menjawab utk kemenangan Islam, jd sy ingin sekali memohon anda2 ini utk menilai semula apa yg anda lakukan hingga hari ni, apakah Islam akan menang n bersatu dgan cara memecahbelhkan pelajar di sini???
Selagi mana pemimpin kita(PCM@PERUBATAN) tdak melakukn perkara2 yg menyanggahi syara', jd menjadi tggjwab kta utk mnyokong mrk dan membantu menyatukan pelajar2 di sini..Setuju???

"wahai orang2 yg beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul dan pemimpin2 di kalangan kamu.."
(an-nisa':59)
Back to top Go down
Pelajar
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 9:27 am

Yang baik kita ambil, yang buruk kita tolak. Tu jer konsep dia.

Kita kena pandailah dalam memilih perkara yang muhim. Kalau semua nampak macam muhim, pilih lah yg aham min muhim.

Mungkin akak2 yg cik Nu_Kasih tu fresh2 lagi kot dlm medan nih. semangat ter"syadid" sket. hehe, biasalah macam budak medic first year baru sampai, rasa nak jadi doktor terus. Tetapi kita ada proses2 die. Kena belajar 6 tahun, bergerak dari 1 peringkat ke peringkat yg lebih tinggi. Pastu jadi doktor pakar dan seterusnya.

Samalah juga dalam perkara ni. Dalam nak bawa usrah, memang berat benda ni, tak boleh nak paksa2 lainlah kalau semua bawah satu group dah, cthnya duduk bawah prog sekolah, matriks, persatuan (PCM sebagai cntoh terdekat).

Untuk perkara yg kita boleh cakap atas ikhlas hati(sukarela), bukan semua boleh dibawa masuk usrah, ade pilihannya. Takkan yang dok couple, hisap ganja, kutuk2 org2 soleh kita nak bawa masuk usrah. Asyan seperti gerakan Ikhwan mahupun Hamas(harap takde la SB dlm forum ni plak), Naqib mereka dari kalangan org yg hebat, tahajud tak pernah tinggal dan amalan2 sunat jadi kebiasaan mereka.

Jadi harapnya kedua belah pihak dapat perbaiki dan memahami. untuk akak2 yg cik Nur_Kasih katakan tadi, even kepada mana du'at, kita tahu, kita(Nur_Kasih dan akak2 dan semua org Islam la) sangat berkehendak kepada daulah Islamiyah. Jazakallah atas usaha dan pengorbanan antum dan antunna semua. Dalam kita nak menyebar kalimah Allah ni, kualiti perlu diutamakan dari kuantiti.

Kalau kuantiti diutamakan, macam kita "menebar jala dilautan", sungguhpun dapat banyak hasil tangkapan, namun, kalau yg ditangkap tu cuma ikan kecil, atau mungkin terdapat yg beracun malah yg mungkin membawa mudharat utk dimakan, maka apalah sangat dengan kuantiti yg banyak itu dapat beri manfaat selaian memberatkan sampan yg antum dan antunna kayuh jauh2. Bila sampai persisiran baru tahu hasilnya tidaklah sebegitu lumayan walaupun bilangannya banyak.
Seperti itu jualah perumpamaannya. Kita nak tarik manusia kepada Islam, bukan kepada persatuan/jemaah. Org yg tarik kepada jemaah itu tak ikhlas dlm medan ni, cuma menipu diri sendiri. Kalau rasakan seseorang itu berpotensi, baru kita tumpukan kpd dia. Taaruf dan tafahhum, setelah dia faham kesedaran bawa Islam ni, baru kita ajak dia bersama dalam amal jamai. Kalau dia sudah punyai waqi', alhamdulillah kita raikan.

Bak kata presiden Indonesia satu ketika dahulu, "Berikan ku 10 jiwa yg muda dan akan ku gegarkan dunia!"

Ingatlah, As-Syahid Hasan Al-Banna pernah quote: "Islam bagai sebuah bangunan yang teguh berdiri, apabila sampai masa bangunan itu menjadi usang dan tidak teguh. Maka akan ku mencari jiwa2 di muka bumi ini untuk meneguhkan bangunan itu supaya berdiri kukuh semula".

Dan raikanlah persatuan dan jemaah lain. Mereka semua juga ingin bawa Islam. Apalah salahnya kalau kita rai program orang lain. Kalau bertembung masa, kitalah(Perubatan, Isma, dan semua sekali) yg jadi org pertama utk tunda prog supaya beri laluan kepada prog yg lain. Supaya nampaknya kebersamaan dalam medan ini. Aqidah kita satu, jalan mana sekali pun, kalau ikhlas tentu Allah satukan. Jangan rasa kalau dibawah satu persatuan tu sajalah Islam boleh tertegak. Hatta Daulah Islamiyah tertegak dan khalifah diestablish semula, selagi tu la mana2 yg bawa Islam dan sebut Lailahaillallah, selagi tu kita sokong dan bantu.

Dan kepada cik Nur_Kasih dan kita semua, jazakallah sebab membantu dalam membuat perkara kebaikan. Lepas ni cik boleh cakap elok2 dengan akak2 tu. Dan adil lah dalam bagitau. Jangan terlalu emosi sehingga menolak bulat2 dan jangan terlalu "berhikmah" sampai apa yg nak disampaikan pun org tak faham.

Cakap elok2 dgn mereka yg cik pun ade kewajipan dalam perjuangan ini. Exam nak dekat, tumpuan perlu dilebihkan kepada belajar. Ilmu perubatan ni pun satu ilmu mulia. Imam syafie kata, kalau bukan sebab fiqh tu penting, dia akan ambil bidang perubatan nih. Dan kata2 ulama', ilmu tib ni meningkatkan Iman.

Doktor2 jugalah pendaie yg berpotensi asyan bila mereka berkhidmat, pesakit lebih dekat kepada kita doktor2. Buatlah sesuatu tu bersederhana, tetapi bersederhana itu bukan erti kata tak perlu sungguh2, kena sungguh2. Harapnya kita boleh faham dan memahami. Zaman sekarang semua benda dah diketahui. Jemaah pun diketahui, tarbiyah tersebar luas. "Click" kat tenet dah boleh cari macam2 paal isu ni. Janganlah sempitkan dunia dengan pemikiran2 yg cetek berpimpinkan hawa nafsu.

Sedap bercakap sampai ke mana sangat. Ilmu sekangkang kera berbuih mulut selautan. Lebih baik bertanya kepada yg lebih alim. Ana percaya, cubalah tanya hatta ust Salman sekali pun(yg terdekat), mesti beliau akan jawab: Org buat baik, selagi tulah kita sokong.



Harapnyaperbincangan ni jadi perbincangan antara golongan ilmuan. Sepak terajang tu kerja keldai dan anjing jer kot. Kalau nak berdebat dgn diorang takleh guna kata2. Sebab tu para ilmuan seperti syeikh ahmad deedat berdebat dengan golongan paderi dan ilmuan kristian sebab ilmu mereka. Dia tak berdebat dgn org yg tak tahu. Jika kita berdebat dgn org bodoh dan tolol, kita pun kira kategori bodoh dan tolol. Sepak terajang buatan anjing dan himar, maka yg nak buat camtu pun kiranya.. wallahua'lam.
Back to top Go down
muslim_world212



Number of posts : 3
Points : 4
Registration date : 2009-03-30

PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 9:58 am

Link
Sila lawati web di atas, di sana terdapat beberapa persoalan yang sering di tanya2.
Cukuplah tu. Tak yah nak mengutuk orang kat byk2 tempat.
Baca dalam link tu sampai habis..

Kepada nur,
Sabar ye Very Happy
x semua orang perfect.
Link
Back to top Go down
View user profile
afifah
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 10:02 am

saya rasa ape y telah dipanjanglebarkan oleh komen2 sebelum is more than enough for that lil sister to think over this matter.

apa y mampu kita bawa@ ikuti, go ahead, otherwise, xpayah la ikut. dibimbangi nanti y dikendong keciciran y dikejar xdpt.. Arrow

tiada bende y sempurna, ape y baik boleh diambil utk amalan, ape y kurang baik kita jadikan pengajran.

tidak berada di dalam jemaah tertentu bukan bermakna kita tidak menyokong jemaah Islam secara am. sape2 y nak join kita raikan sape2 y xnak join pun kita raikan. mungkin ada manfaat someway, tapi jgn bile berada dalam jemaah tertentu kita duk kutuk2 org. itu sudah menyimpang dr membina kesatuan, sebaliknya membawa perpecahan. ( saya ada pengalaman berdepan dgn 'org dalam itu' duk kutuk ustaz) maybe hanya sebahagian y suke mengapi2kan, y lain baik2 je kot Smile

setiap kita ada kemampuan@limitation sendiri. kalau kita xmampu utk bawa satu2 bende, hadkan penglibatan kita. setiap bende ada hak, " berikanlah hak kepada empunya hak" hak masa study kita, hak masa kita utk org lain, hak masa utk diri sendiri etc. mahasiswa kan sudah mampu berfikir secara kritis?

sekiranya ingin 'menolak' kakak tersebut, cakap la elok2. secara hikmah.

" sesiapa y beriman kepada Allah dan hari kiamat, berkatalah perkara kebaikan, otherwise diam "

nur afifah ahmad,
sun_sweet02@yahoo.com
Back to top Go down
entahlah
Guest



PostSubject: entahlah   Mon Mar 30, 2009 10:40 am

tak usahlah tak habis-habis daripada satu isu ke satu isu yang kesudahan nya tiada penyelesaian. bersangka baik dengan ISMA. mereka yang mengikuti ISMA harapnya dapat seimbangkan masa antara stadi dan persatuan-persatuan (lihat: kata ganda)
Back to top Go down
necron14
Guest



PostSubject: dengki dgn org lain?   Mon Mar 30, 2009 12:43 pm

sdikit tmbhn...

bnda ni ada kesudahan ka, xdak kesudahan ka...dia brkaitan dgn syara'. dia cm kita kna ajk org tinggal maksiat, mmg smpai bila pn xhbis. tp wajib org yg ada ilmu kna terang yg haqq.

ulama' dah brkurun2 dah bincang psl isu taa'dud jemaah ni. penyelesaiannya mmg dah ada dri dlu lg. boleh klau utk dakwah dan amal ibadat. tapi haram dlm isu jihad utk tingikn kalimah Allah. cma antara nk ikt atau x sj.

logikkah klau dlm peringkat tarbiah pn dah brpecah, tp bila nk brdakwah nnti bru nk brsatu?

cuba bnygkn klau time solat... ada imam mazhab syafi' (xbljr mzhb lain dah) makmum ada yg mazhab hanbali, mazhab hanafi, mazhab maliki. smua tu xprnh bljr mzhb lain kcuali mzhb dia... boleh ka mereka dok skali? mesti brgaduh pnya la. sbb tu dlm isu ni, LBIH baik just ikt tempatan dlu. dah ada persatuan yg dah lama, ikut la dia...awat smgt sgt buat prsatuan bru?

1 lg...bleh ka kita buat amal dlm keadaan kita brpecah? palestin bleh dpt blik ka klau kita brpecah cmni? negara2 islam yg trjajah boleh menang balik ka dlm keadaan cmni? islam bleh trtegak x di mlysia klau kita brpecah cmni?

ana x taksub dgn mna2 pihak... ana ckp atas amanah ilmu.

usrah/sc/circle/halaqah/liqa xboleh bg taffaqquh dan taalim...tu kna pi bljr dgn ahlinya yakni ulama'. so apa kejadahnya mmperbnykkn sc?

pi la bljr dgn ulama' wahai sahabat ku...ssngguhnya ulama tu pewaris nabi...

wallahu a'lam

-necron145-
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 2:16 pm

Ala....Mansurah bru nk kecoh2 skrg...kaherah dgn alex dh lama dh.....mmg isma suka paksa adik2 join group diornag atas nama tarbiyah..Mmg org kuat Isma dlm perubatan yg sengaja amek kesemptan buat mende2 camni.perubatan nk buat apa?tkkn nk wat pengumuman isma haram..sapa msuk isma kne tgkp isa???kte persatuan budak2 ...lpas tu adek2 pun mula la hidup dlm dunia bercabang misi matlamat yg berbeza dri perubatan tpi muka bukn main cantik lagi berlakon depan2 org.pastu berpecah program mcm kt cairo..mmg bgus sgt lah tu..kt msia org islam mmg dh berpecah pastu org2 cerdik pandai2 ngaji doc pun sama je....Apa perubatan bley buat????? suka la Isma tu....
Back to top Go down
pmpi09
Guest



PostSubject: Mari join kpd yg ada peluang   Mon Mar 30, 2009 2:30 pm

PMPI09
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 2:47 pm

Last kopek pasal isma ni....dia ni jenis tk brapa ngam dgn org2 PMRAM..aku ingatkn nadi umno je yg tk suka...klu ada ahli nadi isma setia tu mmg kantoi aa klu psal PMRAM...asyik ngutuk je...hairan bin ajaib utk smart circle Perubatan kte mmg dh smart dh..siap2 dpt kerjasama dri PMRAM utk ajarkn silibus...aik tkkan isma anti-pas>??apa yg PMRAM ajarkn uslub dia semuanya bagus.tk pnah nk jemah2kn org...tpi diajarkn agama Islam yg suci tnpa niat2 lain.......

klu org isma baca ni..korang jgn panas2 lah..muhasabah balik diri...takyah taksub sgt dgn jemaah...mcm Al-Arqam mula2 semuanya bagus..pengajian pun bgus..tpi sbb diorng btul2 fanatik dgn jemaah diorang tu smpi sesat....korang pikir elok2...otak kan ada...k lpas ni aku tk nk kaco lagi forum ni.Teguran dn kritikan tegas aku ni btul2 utk ajk2 Perubatan yg bkn isma supaya fikir elok2 utk masa depan Perubatan..klu korang biar lelama...jadila proses pengismaan perubatan yg mmg diorang idam2kn tu..Aku sedih dn geram btul bila mende2 ni jadi kat org2 intelek,org pandai2

Wassalam
Back to top Go down
afifah
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 2:56 pm

so utk adik Nur_Kasih or adik2 lain y senaseb, senyumkan diri and kalau nk tolak ajakan kakak2 tersebut, tolak la elok2 ek..jgn bertumbuk lak Basketball we hv something in common, and raikanlah kesamaan tersebut. study

sekian, wassalam. selamat study. jgn sedih2, ceria2 selalu, kalau sedih, g dapur masak, at least bleh makan cheers
Back to top Go down
Pendekar
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 2:57 pm

Quote :
tetapi ingin membetulkan sedikit ttg 'perpecahan' yg disebut..
sebenarnya, bukanlah suatu perpecahan jika ada JIM, ISMA, KONSIS or whatever..
cumanya jemaah2 ini hanya berbeeza cara dan pembawakannya sahaja, sedangkan semuanya mempunyai matlamat yang sama iaitu kepada ISLAM..
contohnya, si A ingin ke Kuala Lumpur.. dia mempunyai pilihan samada mahu pergi dengan menaiki kereta, bas, atau kapal terbang.. samalah situasinya di sini.. matlamat cuma SATU, tetapi WADAH berbeza...

Maaf la, sy tak setuju dgn ayat dari cumana tu..

Jgn ingat kes persatuan dan kesatuan tu cam naik bas.. klu ko cakap pasal jemaah tu aku tak kesah, lantaklah pasal jemaah tu, tapi topik penting sekarang ialah KESATUAN.. kalau kita duk seronok nak buat jemaah tu jemaah ni, bila umat islam nak bersatu? apakah tarbiyah n usrah2 tu lebih penting dari KESATUAN? kalau sampai berpecah dan kacau orang, adakah itu usrah dan tarbiyah nak...

Oklah, tadi kamu bagi perbandingan jemaah tu mcm naik bas dan teksi p kuala lumpur.. perbandingan tu sesuai utk orang kafir sahaja.. pasal apa? orang islam ada target dia, ada KEUTAMAAN dia..

so, ko baca la analogi aku camne lak
Kalau semua orang islam bekerja dengan sebuah syarikat, dan syarikat tu ada kat Kuala Lumpur, then syarikat tu mintak ko datang tepat kul 7 pagi camne? Tiba2 kenderaan yang ada utk smpai tepat pukul 7 pagi hanya TEKSI.. so ko takleh senang2 hati nak buat kepala sendiri dgn nak naik bas.. pasal option ko ada sekarang hanya BAS dan teksi.. tapi kalau BAS tu lambat, takkan naik bas? Lain la ko ada kapal terbang n helikopter kat rumah..

So samalah dengan kes jemaah2 ni, jgn kita senang2 je buat analogi ikut kepala hotak kita,

Maaflah kalu saya emosi sikit bila ada orang sebut analogi camni.. sebab apa, dah banyak kali manusia2 yg minat buat2 jemaah duk sebut2 benda camni.. tapi malangnya, diorang ni gak lah yg duk buat pecah belah, kalau diorang yg tak buat, anak2 buah diorang...

Cam kes ISMA tu,, masa tahun satu dulu aku dengar pasal ALAMI.. sekarang ISMA lak.. pastu beranak lak KONSIS.. so smpai bila orang islam nak bersatu.. bajet korang je reti jemaah2 nih.. Kalau persatuan sekecil PCM ni pun korang dah takde adab berpersatuan.. apa yng leh kita harap dari ISMA atau KONSIS nih?

sama2 kita fikir...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Today at 3:08 pm

Back to top Go down
 
PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 5Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: PCM 2009/2010 :: MAT-
Jump to: