HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
Nak Pina
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 3:11 pm

Salam sayang buat adik Nur Kasih..

Mesti tensen tengok komen2 orang lain kan? tapi abang takkan buat adik tensen hehehe..
Apapun.. abang faham, tak semua orang leh tolak pemintaan orang yang desak cam nak mati a.k.a cam tahan berak.. dah tentu kita terpaksa ikut...

Tapi satu tipp abang dapat dari sepupu abang yg di Kairo, dia pun kena benda sama.. Akak2 Isma nih.. masa2 mula2 orentasi, seronok duk dtng umah diorang... hari2 dtang.. siap datang nak masak2 lagi.. nasib baik tak tulun lipat baju dan sidai seluar dalam.. so lama2.. bila dah banyak sangat rasuah diorang bagi..
diorang akan masuk kpd step.. desak korang balas budi..

Balas budi camne?

Korang kena ikut usrah diorang lak..kalau korang tu mcm lurus bendul.. ikut je cam ayam, diorang akan daftarkan korang jadi ahli ISMA.. time tuh.. korang akan tiba2 dah xnormal..
Orang lain ada program ari Isnin.. korang lak program ari ahad.. orang lain relax2 bergaul dengan orang lain..
korang lak kena cari ahli baru utk kakak2 yang rakus itu...

so akhirnya.. korang akan jadi lembu... lembu kepada ISMA...
Apa tujuan ISMA ni yek? tak lain tak bukan.. jadi kuncu2 kepada orang2 yang tak de peluang jadi AJK persatuan..

JADI TIP NAK ELAK DARI KAKAK2 ISMA a.k.a ASMA atau HAMA ini.. kalau dah tahu diorang sedang target kamu.. cepat2lah korang beli lambang PMRAM tampal kat DAHI.. tak pun tampal kat PINTU TU.. SAY NO TO ISMA... insyallah.. diorang akan lari dari korang..

tak pun baca Ayat Qursi banyak2... hahaha

tapi apa pun SAYANGI PERSATUAN PERUBATAN KITA... JANGAN IA HANCUR DISEBABKAN GOLONGAN YANG GILA KEPUAKKAN ini
Back to top Go down
Pelajar
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 3:41 pm

Tentang perpecahan tu. Yang betul2 ikhlas dalam medan ni takkan nampak benda ni sebagai perpecahan. Hanya yg nampak kepentingan dunia je nampak benda ni sebagai perpecahan.

tarbiyah/kesatuan mana lagi penting.... kalau tarbiyah itu betul, tarbiyah itu yg menyatukan. kalau berlaku perpecahan disebabkan tarbiyah tu, namanya tarbiyah lagikah? mesti ada yg tersalah dalam mendefinisikan tarbiyah itu.

Janganlah kita sesedap hati menuduh sana sini. cthnya dtg rumah selalu, masak2kan tu macam bagi rasuah.
kenapa perlu pandang serong sebegitu jauh. Perbetulkan lah kalau salah. tiada kemampuan utk perbetul? ana percaya kat mesir ni yg ambil kuliyah azhar ramai. Yang amik master pun ramai. Kalau nak pergi tanya syeikh2 ulama di mesir ni tak berkesempatan, yg pelajar azhar malaysia pun ramaikan.. malu bertanya sesat jalan.

Ini lah namanya semangat persatuan atau lebih dikenali POLITIK kalau dah sampai nampak jemaah sebagai puak2. Kalau yg sebelah ISMA salah, betulkan. Kalau dari perubatan salah, betulkan. Ada tata caranya, ada etika perilaku nya... bukan main hentam dalam blog, website dan sebagainya.
Orang Islam pun ada caranya. Dari segi hukum banyak kekhilafan, tapi kita merai semua itu.


usrah/sc/circle/halaqah/liqa xboleh bg taffaqquh dan taalim...tu kna pi bljr dgn ahlinya yakni ulama'. so apa kejadahnya mmperbnykkn sc? .. liqa ni utk bawa kesedaran dan pertingkat iman. Asyan orientalis barat pun ada yang menghafal Al-Quran.. Islam kah dia? tak. Yahudi belajar ilmu al-quran dan hadith, malah lebih hebat dari org islam sendiri.. beriman kah dia?
Bukan nak cakap liqa tu jadi perkara wajib, tetapi persoalan yg sebenar yg patut ditanya ialah "kenapa perkara kebaikan ni dituduh membawa perpecahan.

Jangan bandingkan jemaah dengan parti politik. semangat poltik memang memecahbelahkan manusia, tetapi jemaah tidak membawa jemaah, ia membawa Islam. Yg tersilap kita betulkan bukan kita musuhi.
Contohnya, jika umat Islam buat kesalahan, nak tuduh Islam jugakah kita?
Perlakuan tak kurang seperti zionis sendiri.

tapi malangnya, diorang ni gak lah yg duk buat pecah belah, kalau diorang yg tak buat, anak2 buah diorang... macam yg telah disebut, bukan semua salah.


Terlalu cetek ilmu kita. Cadangnye utk bersama2 kita bertanya kepada yang lebih alim. Tu jer, nak buat analogi tu, salahkan ni, cakap pasal org tu, ajak org fikir mcm ni.. dan lain2 tak bawa kesan selain kepada org yg malas berfikir. Senangnya bersangka buruk, nak bertanya yg alim malas. Bak kata pepatah sekolah menengah... sembang kencang, apa pun tarak.
Back to top Go down
necron14
Guest



PostSubject: jom naik SIA blik mlysia nnti!   Mon Mar 30, 2009 4:18 pm

tarbiah batil xmnyatukn...tarbiah haqaiq mnyatukn...

bca kitab ulama' gerakan dlu...enta ni trus hntam ana sj...kji pn belum...

apa2pn...enta bca 2 kitab ni dlu sj...2 sj...biar ana bg tajuk....yg prtama jundulluah: saqafatan wa akhlaqan krya said hawwa. yg kedua kitab hatta ya'lamusy syabab karya abdullah nasih ulwan. haa...lps tu komen la apa yg enta nk komen.

kmi tgh nk cuba betulkn isma la ni...xpaham2 lg...hgpa nk kmi ckp mcm mna lgi?

lgpn...ana xnmpk apa kaitan orientalis barat pun ada yang menghafal Al-Quran, Yahudi belajar ilmu al-quran dan hadith dgn liqa'...mereka tu ada sc jgk ka? just kidding... mereka xpi talaqqi...xpi tafqquh...org orientalis dgn yahudi just belajar cmtu sj. enta pi klas sheikh kt azhar cuba tgk...ada org yahudi dgn orientalis x?

ana xkta yg sc tu xprlu...xpyh...mnyusahkkn...ana ckp mngapa prlu bnyk2...smpai antum xpi kelas2 agama. pi talaqqi dgn syeikh pn x. liqa' utk kongsi ilmu sj...dan kita liqa' dgn member2 sama2 kita. kenapa? ada sheikh usamah as sayyid sc dgn enta ka? xpn ada ustaz fathi yakan? or ada sheikh ali jumaah dok sc skali dgn enta? klau cmtu, taffadhal la...mmg bagus cmtu.

apa2pn...nk bg input bnyk2...kesian la skit kat junior tu...dah la bru nk sesuaikn hidup di sni...pstu antum pningkn kpala mereka dgn isu2 cmni...

kmi dah brtahun2 brlapang dada dgn antum....cuba cri titik perpaduan...tp antum trus dgn prngai antum...kmudian cba mnjustifikasikn tindakan antum yg mcm2 tu dgn ckp bhwa kmi xbrlapang dada...nk lapang smpai mcm mna? kmi msih brkwan, pi ziarah rumah, berjumpa, brkenal2, siap pi mkn knduri ust shuhaib lgi...tu xlapang dada? Hairan...

apa2pn...klau antum nk trus naik bas/tremco ke malaysia....naik la...kmi naik kapal terbang...lg canggih...

wallahu a'lam

-necron145-
p/s: ana dlu pn dpt tarbiah isma...syukran kpd ust2 yg bimbing ana dlu...
Back to top Go down
Pelajar
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 5:17 pm

Nope. Takde dalam niat nak hentam. Ni lah masalah komunikasi cyber kite. ana silap paham, mungkin korg pun silap paham.

ana memang tak kaji, ana memang tak tu, ana memang tak ni. mungkin ana penyebab utama benda ni?
Ana turut sama mereka yg memerhati, perlu bimbingan. Nak buka mata org yg rasa post die paling best dibaca dan paling menjawab soalan. Ana takde bawah isma atau mana2pun.


enta pi klas sheikh kt azhar cuba tgk...ada org yahudi dgn orientalis x? tokseh cakap lebih2, tapi yup..


ana ckp mngapa prlu bnyk2...smpai antum xpi kelas2 agama. Pergi, ilmu penting. Ana dapat kesedaran nak gi kelas agama dari sc juga. Kalau tak mungkin skang pagi2 dok bawah selimut jer. syukran.

kmi dah brtahun2 brlapang dada dgn antum....cuba cri titik perpaduan siapa ->kami<- dan siapa ->antum<- ana org Islam, selagi Islam yg Islam tu lah "kami" atau "kita".

kmudian cba mnjustifikasikn tindakan antum yg mcm2 tu dgn ckp bhwa kmi xbrlapang dada.. siapa yang cakap? Ke ana ade cakap? kami tu siapa?


apa2pn...nk bg input bnyk2...kesian la skit kat junior tu...dah la bru nk sesuaikn hidup di sni...pstu antum pningkn kpala mereka dgn isu2 cmni...
sebab tu ditekankan, bertanya kepada org alim.

pi talaqqi dgn syeikh pn x. liqa' utk kongsi ilmu sj...dan kita liqa' dgn member2 sama2 kita siapa? siapa? siapa?





apa2pn...klau antum nk trus naik bas/tremco ke malaysia....naik la...kmi naik kapal terbang...lg canggih... Sila2, ana tak balik tahun ni. Nak belajar bhs arab musim cuti nih.

Terima kasih kerana membuka minda ana yg kecil.
Back to top Go down
pmpi09
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 5:20 pm

Lawatilah pmpi09.ismamesir.com
Back to top Go down
HafizAda
Guest



PostSubject: penyelesaian terbaik   Mon Mar 30, 2009 5:21 pm

adik Nur_Kasih nih tanye sebab nak dapatkan penyelesaian, bukan nak tengok korang gaduh2..

saya cadangkan agar adik Nur_Kasih terus memboikot program ISMA dan HANYA join program PERUBATAN untuk tidak memeningkan kepala...
ini disebabkan PERUBATAN mengambil kira kepentingan pelajar PERUBATAN dan sudah tentunya tidak akan sekali-kali mengganggu masa belajar adik...

sila lempang kakak2 tersebut sekiranya mereka memaksa adik join program mereka...
boleh juga dilaporkan kepada Jabatan Keselamatan Sosial Islam Mansurah (jika ada) atau Unit Hisbah Mansurah untuk diambil tindakan lanjut..
sekiranya adik takut kerana mereka adalah pimpinan PCM sendiri, boleh dilaporkan terus kepada Pengerusi PCM atau Presiden PERUBATAN sendiri...
jika mereka masih berdegil,sila tulis sepucuk emel kepada mediaPERUBATAN (management@perubatan.org) untuk dimuatkan dalam berita dan mungkin boleh dipanjangkan kepada JPMK dan Nadi UMNO Mesir...

untuk perhatian semua juga, sebarang program PERUBATAN akan diumumkan dalam blog rasmi atau web rasmi maka tidak perlu keliru samada 'adakah ini program PERUBATAN'?

isu nih tak payah nak berbalah lame2...

mereka yang boikot ISMA, teruskan pemboikotan anda...
mereka yang join ISMA, teruskan penjoinan anda...
takde masalah...

setiap orang ade pendapat dan hak masing2...
sama2 kita berLAPANG DADA~

HafizAdam
-penasihat ISMA-
Back to top Go down
Pelajar
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 5:32 pm

sila lempang kakak2 tersebut sekiranya mereka memaksa adik join program mereka...

setiap orang ade pendapat dan hak masing2...
sama2 kita berLAPANG DADA~



You brighten my day. sunny
Back to top Go down
hamba al
Guest



PostSubject: salam   Mon Mar 30, 2009 6:22 pm

salam,smua...
ana kt cni bknlah nk tnjuk bgus tp juz nak bg pendpat ana la tntg mslah yg dihdapi nur kasih 2..
sbnrnye,pd pendpt ana mmg la dalam islam xde pksaan...dan islam tdak pernah mgajar berdakwah
dengan paksaan...pasal 2,ana xnk komen pape..
cume,ana nk komen skit la psl bnyk2 jemaah nie..
xslah pon sbnrnye kalau kite nk join aktiviti dieorg..sbb i'allh,dgn hati yg ikhlas...smua 2 dpt phla..
skang nie,kte xyah la tgk spe yg anjurkan aktiviti,tp kite tgk ape perisian yg dieorg bt...ape slhnye join
aktiviti dieorg kalau itu bley mningkatkan kfhman kite dalm islam..dan ana sndri 2 pon tau,kte sbgai bdak
medic mmg bz dgn stdy..n ana akui sndri kdg2 hati kosong dgn pngisian..so.kalau ikutkan smggu skli dgr
mjlis berilmu xde la mggngu sgt...
sbnrnye,atas individu sndri laa sme ade bley bhgi mse @ x...
ssguhnye org yg mghdiri mjlis ilmu,malaikat akan menaunginya...
so,kpda saudari yg menulis post nie,arap xyah la nak besr2kan hal nie..mgkin akak2 isma 2 mmaksa..
tp saudari cubelah ckp leklok dgn dieorg...mgkin dieorg terlmpau fanatik dgn isma 2...
terpnjg plak ckp...nie ana pnye pndpt...mgkin len org,len pndpt..
ana juz mnyuarakan pndpt yg terbku di hati...

maaf n silap andai ade mgguris hati mne2 pihak..

siiru aala barakatillahhh...
Back to top Go down
muslim_world212



Number of posts : 3
Points : 4
Registration date : 2009-03-30

PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 6:59 pm

Wei.. da la tu wat fitnah..
alaan korang ni sume main agak2 je..
pegi la jumpa ustaz Suhaib Ar-Rumy,
presiden isma..
tok sah la dok cakap belakang..
tu nama pengecut.. baling batu sembunyi tangan..
pergi jumpa ustaz.. mintak penjelasan sebenar..
Saya bukan apa.. isu ni sbnarnya dah lapok..
dah berhabuk dah pon..

Lawat laa blog ustaz suhaib. Tak puas hati cakap kat situ.

Ustaz Suhaib Ar-Rumy Presiden ISMA.
..

huh~
Back to top Go down
View user profile
necron14
Guest



PostSubject: muka2 bnyk sgt...   Mon Mar 30, 2009 7:04 pm

wslm...kpd pelajar...

antum ialah org yg menyokong brbilang jemaah...

kami adalah org yg menyokong perpaduan dalam jemaah....

antum islam...kmi islam...

ana xkata yg antum kafir msuk neraka...

ana xkata yg kmi smua msuk syurga tnpa hisab....

ana ckp antum ckp kta kmi xbrlapang dada brdasarkan pengalaman ana brsama berbilang jemaah...

enta xprcaya...lantak kt enta la....

ini adalah amanah ilmu...ana brdosa klau xsmpaikn...

bkn nk tunjuk bagus...tp utk diri sndiri...spy xtrjerumus ke dalam api neraka sbb mnyimpan ilmu...

brtnya kpd org yg alim? ana dah tnya brpuluh2 org alim dah...enta sebut la sapa pn...smua inshaAllah ana dah tnya...

dan yg bg ana pling mudah...just ikt persatuan yg dah ada...jgn ada prsatuan dlm persatuan...

imam malik r.a. berkata: pendapatku mungkin benar...pndapat anda mungkin salah...pndapat anda mungkin benar...pndapat ku mungkin salah...

ala' kulli hal...belajar lah bnyk2...enta akn fhm kebenaran yg sbnrnya...

p/s: bljr bhsa arab elok2...ana nk blik mlysia...nk dakwah kt org kg kt kedah tu...dpa bkn fhm bnda2 jemaah, usrah apa smua ni...solat jemaah ada la...

-necron145- (ana xpromote id ym...tp klau ada lg kemusykilan..bleh rujuk...inshaAllah)
Back to top Go down
cumaana
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 7:19 pm

Quote :
Pendekar : so, ko baca la analogi aku camne lak
Kalau semua orang islam bekerja dengan sebuah syarikat, dan syarikat tu ada kat Kuala Lumpur, then syarikat tu mintak ko datang tepat kul 7 pagi camne? Tiba2 kenderaan yang ada utk smpai tepat pukul 7 pagi hanya TEKSI.. so ko takleh senang2 hati nak buat kepala sendiri dgn nak naik bas.. pasal option ko ada sekarang hanya BAS dan teksi.. tapi kalau BAS tu lambat, takkan naik bas? Lain la ko ada kapal terbang n helikopter kat rumah..

salam kembali~
di sini apa yg ana maksudkan ialah setiap jemaah ada GERAK KERJA tersendiri... CARA PENYAMPAIAN sendri..dan MATLAMAT nya cuma SATU!! MATLAMAT YANG SAMA!! GERAK KERJA yg BERBEZA! sapa yg nak jalan kaki, jalan lah kaki... sapa yg lebih suka naik bas, naik bas, sapa suka naik kapal, silakan naik kapal...[bukan persoalan cepat atau lambat ye!]
actually sebenarnya, belum sampai masa utk memilih jemaah~ untuk memilih jemaah hanyalah apabila seseorang itu dah bersedia utk berdakwah.. masa tu lah dia boleh pilih jemaah mana yg sesuai or dia selesa or dia senang utk bergerak~
wallahua'lam
Back to top Go down
otai man
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 7:32 pm

kpd kakak2 yg paksa2 nur kasih tu...korng igt aku xknal korg...jgn aku bg sebut name la..krg ade lak yg nk marah
Back to top Go down
Pelajar
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 8:23 pm

kpd necron14. ana nampak dah apa yg enta cuba sampaikan.

Mesyi2. Ana punya bahasa mmg kasaq sket. Campuran semua negeri.
Sebab nilah ana suka kepada perbincangan. Memang nafsu ana nak menang jer. Baru tahu betapa ceteknya ilmu di dada.

Ana percaya, bukan setakat ana jer yg curious pasal benda nih, beratus lagi org yg baca topic ni akan tertanya2 dan tertunggu2 jawapan yg memuaskan.

Terima kasih kepada author topic ni kerana mencetuskan satu persoalan yg baik untuk ana teliti. Mungkin sedikit2 komen yg tidak kritis dan cetek rumusannya menyebabkan ana terikut2 utk b'balas menggunakan pemikiran ana yg cetek. Insyallah ana fahami benda ni sambil2 dlm bidg medic nih.

Syukran awi.


kpd otai man ---> la ni zaman intelektual yop.
Back to top Go down
jackster



Number of posts : 2
Points : 2
Registration date : 2009-03-30

PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 8:25 pm

salam alayk..

rasenye da smpai mase moderator control topic ni kot,
buat kenyataan rasmi PCM (berhubung persoalan yg nurkasih tnye)
n then baru bukak open discussion,

smue nk tnjuk pndai payah la, smpai bile x abes bincang

wallahua'lam
Back to top Go down
View user profile
macam ba
Guest



PostSubject: macam bagus   Mon Mar 30, 2009 9:06 pm

korang sume memang bajet bagos!
Back to top Go down
c's
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 9:08 pm

salam semua.. ceria2 selalu..

mohon izin PCM bertandang sini.. [cam tak bse lak stalk.. heh]

ramai guna anony eh.. orang2 cairo je guna yang well established nick name nih... haih~

hurmm.. xyah pening sangat benda nih.. juga jgn emo2..

benda nh pun common things..

saya cadangkan nur kasih, dekati kak iham.. rilek2 je

cri ketenangan, teliti hak sesuatu perkara.. istikharah.. then, bru step forward k..

utk hal2 begini.. tak baik diperbesarkan, mengundang banyak masalah.. n pd ajk UPP yang sdg mode forum ini, harap amik tindakan sewajarnya dgn secepatnye.. dgn rujukan dibawah ceraian etika biro penerbitan dan penerangan [ke klu upp xdapat lagi,mmg slh sye.. sowi2.. tp yg pntg remove topik nih dlu] n hrp dpt tke note shoutbox sekali..

n jika ada apa2 yg xfhm apa yang berkaitan dgn perubatan pnye influential circle.. boleh rujuk panduan perkhidmatan perubatan [attachment tibbians ke dua edisi feb] .. kami msh upgrade lagi n jika ada masalah untuk komunikasi @ segan pd mana2 ajk @ potfolio.. sila gunakan medium2 yg wajar.. dalam panduan ada list semua ajk di semua muhafazah.. n klu xbleh.. bleh google nme exco pusat di bawah menu biro perumahan, e-direktori.. blh je bgi pd management@perubatan.org, ke boleh ke penerbitan_penerangan@perubatan.org ... atau add je ym perubatan.mesir ..

ok? selamat ye

sorry mcm promote link, tapi moga dpt manfaat..

erk sumthing at da footer.. better look n trash da kredit away..
Back to top Go down
atiqahh
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 9:16 pm

sokong saudara jackster
perbincangan tanpa guideline hanya akan melebih2 dan sekadar meniupkan api kesalahfahaman ramai pihak.

tahap persaudaraan yang paling lemah adalah dengan berlapang dada.
kita bersatu di bawah satu aqidah, bukannya bawah satu persatuan.
jangan biarkan musuh2 kita happy melihat kita tak pasal2 berpecah-belah.

peace.

atiqah
tahun 1 08/09
cairo U
Back to top Go down
Hangen



Number of posts : 2
Points : 2
Registration date : 2007-12-17

PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Mon Mar 30, 2009 9:51 pm

macam-macam la..

xpaham betol..

bak kate abg ak,mama anta ko blaja jauh2 nih bukan suh nk berpolitik..

xyah susahkan kpala otak dok nk memikio nk join jemaah mne...

blaja je la.. rabbit
Back to top Go down
View user profile
upp_pcm
Superb Member
Superb Member


Number of posts : 48
Points : 20
Registration date : 2008-11-21

PostSubject: Kenyataan Rasmi Pengerusi PCM   Tue Mar 31, 2009 6:30 pm

Kenyataan Rasmi Pengerusi PCM

Assalamualaikum

Alhamdulillah, selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W.

Terlebih dahulu saya memohon kemaafan ditas kelewatan untuk mengeluarkan penjelasan berkenaan masalah yang ditimbulkan oleh adik Nur Kasih. Semoga adik Nur Kasih bersabar dan carilah jalan yang terbaik untuk menghadapi masalah ini.

Terima kasih atas luahan rasa ahli –ahli PCM yang begitu mengambil berat akan masalah-masalah yang timbul. Insya Allah di sini saya ingin membuat sedikit penjelasan berkaitan hal yang dibangkitkan dalam blog rasmi PCM.

Berhubung perkara tersebut, ingin saya menyatakan terlebih dahulu pendirian utama kami adalah menjaga KESATUAN pelajar-pelajar di Mansurah.

Mana-mana pelajar sains kesihatan di Mesir secara rasminya merupakan ahli yang berdaftar di bawah PERUBATAN dan di sini di bawah PCM. Namun demikian kami tidak boleh memaksa individu-individu tertentu yang tidak bersetuju dengan prinsip kami untuk tunduk pada setiap arahan dan mengikuti aktiviti yang dianjurkan…

Secara rasminya PCM merupakan cabang PERUBATAN di Mansurah dan bernaung di bawah JPMK. Oleh itu, PCM secara langsung tidak terlibat dengan mana-mana kumpulan/pengaruh luar yang tidak berkaitan. Namun tidak dinafikan terdapat ahli PCM yang terlibat dengan pertubuhan tertentu. Dan PCM tidak sesekali menghalang hakikat ini.Namun seandainya terdapat anasir-anasir PERPECAHAN yang cuba untuk menggugat KESATUAN yang cuba kami teguhkan selama ini, PCM tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan lanjut.

Bagi menjawab soalan yang berkaitan SC, telah kami maklumkan sejak awal bermulanya UPI bahawa SC akan dijalankan setiap minggu dengan bantuan senior-senior sebagai naqib/ah yang telah dilantik secara rasmi. Jadi tidak harus timbul isu SC selain yang telah dianjurkan oleh PCM. Bahkan sepatutnya tidak timbul soal pentarbiyahan lain kerana PCM juga telah menganjurkan pelbagai program pentarbiyahan secara teori dan praktikal seperti Kursus Pengenalan Islam, kolukium berkaitan, diskusi-diskusi kitab seperti Maza Yakni, bidaah dan seumpamanya..

Bahkan tidak sepatutnya timbul persoalan tentang kewujudan program tertentu sama ada anjuran PCM ataupun tidak kerana iklan-iklan dan info berkaitan akan disebarkan sebelum bermulanya setiap program. Jadi tidak sepatutnya terjadi pertembungan antara program kerana ahli sepatutnya mengutamakan program yang dianjurkan oleh PCM di mana setiap aktiviti yang PCM anjurkan adalah untuk kebaikan dan kebajikan ahli itu sendiri.

PCM tidak menyekat mana-mana kumpulan selagi mana tidak mengugat KESATUAN yang sedia ada. Tambah-tambah jika kumpulan itu membawa Islam. Saya juga takut sekiranya masalah sebegini menyebabkan timbul fitnah kepada kumpulan tersebut. Jauhilah pecah belah kerana musuh begitu menantikan detik jatuhnya islam yang pada asalnya bangun melalui kesatuan ummahny. Jangan biarkan tangan-tangan kita ini sendiri yang merosakkan agama suci ini.

Sebagai pengerusi PCM yang menggalas amanah yang maha berat ini, saya mengaku memang saya bukanlah orang yang selayaknya dan tidak mampu terus memikul tanggungjawab ini andai diri ini dibiar terkontang-kanting tanpa sokongan ahli-ahli PCM yang disayangi sekalian. Bantulah saya untuk meneguhkan KESATUAN yang kita masih miliki ini.

Akhirnya, sempena menjelangnya detik-detik peperiksaan ini, marilah kita sama-sama berusaha memberikan yang terbaik di samping membantu rakan-rakan untuk sama-sama mengenggam kejayaan di dunia dan di akhirat.

Muhammad Izzat b Kamal
Pengerusi
PERUBATAN Cawangan Mansurah 08/09
Back to top Go down
View user profile http://mansurah.perubatan.org/
azrul az
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Tue Mar 31, 2009 8:37 pm

kepada yg ingin memberi komen atau pendapat, sila elakkan berselindung di balik nama samaran. perbuatan itu ibarat baling batu sembunyi tgn. takut utk bertanggung jawab atas tindakan sendiri.
Back to top Go down
azrul az
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Tue Mar 31, 2009 8:40 pm

sila jaga kata-kata... mungkin kata-kata kita yg jadi batu api dan punca perpecahan...

Sesiapa yg beriman kpd Allah dan hari akhirat maka berkata baiklah atau diam - HR Bukhari & Muslim
Back to top Go down
3rd year
Guest



PostSubject: ntah pebender...   Tue Mar 31, 2009 8:52 pm

kpd nur kasih...

ko xyah sakit kepala pkir...ko wat keputusan sendiri nk ikut smart circle yg mana bagus...pastu yg lain tu ko tutup pintu je abes cite...kalo diorg paksa ko sound jer trus...kdg2 manusia nie xphm bahasa...kita sound bkn nak berkasar...tp nak kasi sesetgh kaum nie geti bahasa...

ha laie satu...ko dtg sini nk blajau...so ingat motif tu...menda2 merepek len nie ko wat xtau je...aku xtau la ko year brape...tp kalo ko year awal2 ko wat xtau je la...biau org2 besau nie setelkan...

kpd akak2 yg x g skolah tu...maleh nak ckp...orang baca topik nie korang pephm sendiri ar...dah besau...patut pemikiran pon dah leh pkir dgn normal n paham perasaan org...kt dunia ni kita xleh nak org ikut kepala kita...masing2 lain perangai lain kehendak lain kepala...kena ingat tu..

ok tu je...aku sbnarnya mmg pelik ngan menda2 kt egypt nie...x abes2 ngan menda merepek nie...dari dulu x setel2...harap je bumi anbia...tp x penah nak idop sebumbung...kt mansoura nie masing2 kepala lain2...tp cube la tanam dalam diri tu sikap menerima dgn hati terbuka...masing2 ingat diri tu baik sgt...alim sgt...padahal...dlm diri x der sifat brotherhood or sisterhood...so make up ur mind la ok...

nie adik junior dah bersepah...mcm2 prangai...kalo korang xleh pupuk sifat kerterbukaan dlm diri tu...mmg sampai kiamat ar mansoura x aman...ingat...kita kena cuba utk terima orang lain sebelum nak orang lain menerima kita...ingat tu!

ok tu je..salam
Back to top Go down
wunan
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Tue Mar 31, 2009 9:34 pm

assalamualaikum..
terlebih dahulu saya sbnrnya agak trkjut dgn isu in..agak ketinggalan juga saya nmpknya
tapi bg pendapat saya..sebagai seorang pelajar MEDIC yg bakal menjadi seorang DOKTOR
seharusnya kita perlu pandai mmbuat pilihan..
kita sbg pljar medic neh..perancangan masa yg terbaik diperlukan
oleh sbb itu saya berharap nur kasih ni mengabaikan sahaja jemaah ISMA
kenapa saya berkata begitu??

1.saya berpegang kepada prinsip bhwa seorang pelajar medic perlu patuh pada persatuan perubatan
2.ya saya akui saya ANTI DGN JEMAAH ISMA DAN PMRAM YG TERPESONG DAN XTREME
3.perubatan telah sediakan sglanya untuk kita..daripada aktiviti sukan,akademik..juga kelas2 dan seminar agama spt pengenalan Islam,diskusi kitab dan kelas harian ust salman..jd saya rasa x perlu lah nk join isma ni sume kcuali anda PELAJAR MEDIC YG MEMPUNYAI MASA..
4.KEHIDUPAN PELAJAR MEDIC TIDAK SAMA DENGAN KEHIDUPAN ORG2 ISMA YG BYK MASA

kalo post saya agak kasar..harap maaf..manusia tidak smpurna..delete pos ini jika perlu
tapi fikir-fikirkan laaa

*berfikir>>mgkn akak2 yg tarbiyah utk join itu mumtaz dlm semua examnya dan pergi ke semua kelas agama dan medic serta mempunyai byk masa untuk membuat perkara lain selain study..mgkn boleh saya belikan sedikit masa darinya???

sama2 muhasabah insyaAllah... Very Happy
Back to top Go down
c's
Guest



PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Tue Mar 31, 2009 10:31 pm

MANSURAH, 31 Mac- PERUBATANOnline Mansurah sering mengalami serangan-serangan spammer luar yang semakin sukar dikawal. Keadaan sebegini sudah lama berlanjutan dan baru-baru ini Karnival Sukan PERUBATAN tempoh hari dan isu Voice of Mansurah pernah hangat diperkatakan di ruang sembang web tersebut.

Namun kali ini PERUBATANOnline Mansurah gempar dengan kehangatan yang lebih luar biasa apabila ia melibatkan isu kesatuan.

Sewaktu dihubungi, Nadhir Abdul Aziz, Ketua Unit Penerbitan dan Penerangan (UPP) Mansurah menyatakan bahawa beliau mengetahui kehadiran topik tersebut dan menyifatkan tidak bermasalah pada mulanya.

“Esoknya tengok-tengok dah banyak komen,” tambah beliau.

Justeru, di pihak UPP mereka diminta untuk bertindak menyembunyikan topik tersebut sehingga menunggu kenyataan rasmi Saudara Muhammad Izzat Kamal, Pengerusi PCM. Tindakan tersebut adalah di atas rasional perbincangan seperti itu sewajarnya dikawal seperti mana yang termaktub di bawah ceraian Etika Biro Penerbitan dan Penerangan yang mana Fasal 4.4 menyatakan sebarang bahan penulisan hendaklah ditapis dari segi tatabahasa dan isi kandungan sebelum dibenarkan untuk penyiaran di laman web dan Fasal 4.8 Bertanggungjawab mengawal perbincangan forum supaya tidak cenderung kepada isu-isu sensitif yang boleh membawa keburukan kepada PERUBATAN.

Berita lanjut di PERUBATANOnline
Back to top Go down
hanizam
Guest



PostSubject: pdoman hidup   Tue Mar 31, 2009 10:32 pm

kpd y mberi komen ha ni sy nak habak , dunia anbia ni bkn mcm malaysia, pnah baca
kisah2 nabi x? bape bnyak rasul n nabi y diuji o ALLAH thadap ksabaran nye, klu sume org same pmikiran nye xd la variasi, betul x? klu sume pmikiran lain ,2 nama nye variasi, tp inisiatif masing plu kte titik berat kan, klu kte ni jenis y xleh nak sabar member marah ckit nk amik hati ssah la hidup, kte ni sume tpilih dipilih o ALLAH u datang kesini u menimba ilmu, klu asyik nk ilmu dunia je akhirat xyah blajaq dosa pikul sndri la , tp pikul sndri pun hang mebabitkan org lain gak tau, sat g klu dsoal o allah knp senior xdak dtg u mberi tazkirah o ilmu kat junior , sape nk jawab, nk jawab junior xsuke? .
ha kpd nur kasih
hang klu dak leh masuk join group SC pndai la nk hidup
klu blajaq agama, luangkan masa ckit, nti allah bg balik masa y hang luangkan u agamanye,
n kpd senior SC pndai2 jaga ht juior, blembut la dgn hati manusia, tp ingat sekeras2 batu keras lg hati manusia
klu meka x mau pi or join SC hang wat xtau ja, tgungjawab hang dah selesai.
al quran sahaja y dpt melembut kan hati y keras. maaf jika kata2 sy mguris hati or mbuat mna2 pihak sakit hati. ana musarif hihih
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?   Today at 7:19 pm

Back to top Go down
 
PERUBATAN Cawangan Mansurah Yang Bermuka-muka?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: PCM 2009/2010 :: MAT-
Jump to: