HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 imtihan ek?baca la sekejap..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mujaddid
Guest



PostSubject: imtihan ek?baca la sekejap..   Sun Apr 26, 2009 10:36 pm

tiga orang pemuda.berehat sebentar di dalam sebuah gua.tiba2,ditakdirkan Allah,pintu gua tersebut tertutup dek sebuah batu besar. pemuda2 cuba mengalihkan batu tersebut dengan pelbagai cara, tiada hasilnya. akhirnya, setelah berhempas pulas mencari jalan keluar, seorang dari mereka mencadangkan; agar mereka berdo'a memohon kepada Allah untuk membantu mereka~dengan menyebutkan satu amalan yang pernah dilakukan.

pemuda pertama berdo'a dan bercerita;
dia punya seorang ibu dan ayah yang sudah tua.suatu hari, keduanya minta dibawakan secawan susu. setelah berusaha mendapatkan susu tersebut, dia pulang ke rumah dan mendapati kedua orang tuanya sudahpun tertidur. dia terus duduk disisi keduanya dan menunggu mereka bangun dari tidur untuk diberikan susu tersebut~ biarpun anak kecilnya merengek hendakkan susu tersebut. akhirnya, setelah keduanya bangun dari tidur,susu tersebut pun diberikan pada mereka,kemudian barulah diberi pada anaknya.

"ya Allah,jikalau amalanku ini diterima disisiMu,maka bantulah kami dan berikanlah ruangan untuk kami keluar dari gua ini"

dengan izin Allah, pintu gua tersebut terbuka sedikit~tetapi masih belum cukup besar untuk pemuda2 tersebut keluar

giliran pemuda kedua pula berdo'a dan menceritakan kisahnya;
dia pernah terpandang dan menginginkan seorang wanita yang cantik.pelbagai cara telah diusahakan untuk memikat wanita tersebut.walaubagaimanapun, wanita tersebut menolak dan tidak pernah melayan permintaannya. hinggalah pada suatu hari, wanita tersebut menghadapi masalah kewangan yang sangat rumit. dia datang pada wanita itu dan menawarkan padanya wang~dengan syarat wanita tersebut bersetuju memuaskan nafsunya.kerana tiada pilihan lain,wanita tersebut dengan berat hati,bersetuju. di saat pemuda ini telah berada di atas wanita tersebut, wanita itu tiba2 menangis. bila ditanya kenapakah dia menangis, wanita itu menjawab~ dia takutkan Allah. serta merta,pemuda tersebut terus menghentikan niatnya, dan membiarkan wanita tersebut pergi dengan wang yang diperlukan.

"ya Allah,kiranya amalanku ini diterima sebagai amalan yang Engkau redhai, maka bantulah kami keluar dari gua ini"


seperti sebelumnya,dengan izin Allah, pintu gua berganjak sedikit~tetapi masih belum mencukupi untuk mereka keluar.

pemuda terakhir pula berdo'a dan bercerita;
bahawa dia pernah punya seorang pekerja yang diupah untuk menjaga ternakannya. bila tiba masa gaji diberikan, pekerjanya itu tidak hadir untuk menerima haknya. akhirnya, wang gaji tersebut digunakan oleh pemuda ini untuk membeli seekor kambing. kambing yang dibeli ini kemudiannya membiak dan bertambah dengan banyaknya,sehingga penuh sebuah ladang. beberapa masa berlalu, pekerja tadi datang semula dan menuntut semula hak gajinya dahulu. pemuda ini terus sahaja menyerahkan ladang yang penuh dengan kambing tadi~kerana semua itu merupakan hak pekerjanya itu.

"ya Allah, andai amalanku ini diredhai disisiMu dan dikira sebagai amalan untukku, maka bantulah agar kami boleh keluar dari sini"

dengan izin Allah, pintu gua pun terbuka hingga ketiga2 mereka berjaya keluar dengan selamat

((kisah ini kalau x silap~adalah dari kisah benar pada zaman sahabat@ tabi'in@selepas2 mereka. boleh cek balik.maaf apa2 yang salah bahasa dsb))
***

..buku teks biology bab 5 ni x tengok lagi eksperimen dia. ntah2 keluar jap lagi. haish.
lagi 1/2 jam,muallimah pengawas periksa nak masuk dah.
kelas banyak sampah.
muallimah x suka tengok kelas yang bersepah.
kengkawan pun mesti la x selesa.
tapi, semua nak baca buku.........................

sapu...walaupun x habis pulun-last-minit lagi...

sambil dalam hati~berharap dan berdo'a..."ya Allah, terimalah amalan menyapu ku ini. dan bantulah aku dalam peperiksaan biology jap lagi.."

ada kesamaan ape2 x?
Back to top Go down
mujaddid
Guest



PostSubject: apa sebenarnya?   Sat May 02, 2009 9:29 am

apa sebenarnya yang nak ana kongsikan~atau yang ana harap pembaca 'baca';

Like a Star @ heaven ini adalah salah satu kisah yang membawa contoh pada kita supaya berdo'a dan meminta dari Allah, dengan perantaraan amalan soleh yang dilakukan. bukanlah dengan perantaraan benda (batu besar, bijik2 tasbih, framed ayat qur'an, kubur, dsb) @ orang (kawan yang huffaz, orang yang amik syariah, orang palestin Cool , dsb).

Like a Star @ heaven nak ajak pembaca2 pikir~ bahawa, pergantungan kejayaan tu adalah pada Allah, bukan pada banyaknya usaha kita (altho, usaha kuat2 itu tetap sangat perlu,ye!).
jadi, berebut lah dalam membasuh pinggan mangkuk lepas makan tu~walaupun ada banyak lagi topik yang kita terkejar2 nak cover.

Allahu 'alam~ sila2 buat siapa2 yang ada nampak hikmah lain..suluhkan jalan ana juga~! sunny
Back to top Go down
sayesukearts
Viewer
Viewer


Number of posts : 31
Location : samanoudy
Points : 47
Registration date : 2009-12-05

PostSubject: Re: imtihan ek?baca la sekejap..   Tue Dec 08, 2009 10:33 pm

macam knal je mujaddid ni sape.
hehe..

nyway..
pkongsian yang sgt menarik..btol tu.pgantungan kita adalah kpada Allah semata.
belum tntu yang pulun bagai nak rak tu result exam gempak.
blum tntu yg tercicir kt blkg sbb menunaikan hak Allah itu akan terabai.
tidak.
sekali2 tidak
Allah itu dekat.lebih dekat dr "jugular vein" kite.
berserah sepenuh kpada Allah.
insyaAllah adelah hasil disebaliknye

wallahualam..Smile
Back to top Go down
View user profile http://imroatul-iman.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: imtihan ek?baca la sekejap..   Today at 3:07 pm

Back to top Go down
 
imtihan ek?baca la sekejap..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Karya atau Artikel anda .. :: Hantar disini...-
Jump to: