HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Jerung
Viewer
Viewer


Number of posts : 14
Points : 2
Registration date : 2007-12-12

PostSubject: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Sun Dec 16, 2007 7:27 pm

Saya copy artikel ini daripada [You must be registered and logged in to see this link.] Mudah-mudahan dapat sama-sama ambil pengajaran. afro

P/S: Apa pendapat anda wahai peminat friendster?

Artikel di bawah elok dijadikan renungan bersama.. Entahlah, susah juga
nak menyatakan pendirian. Walaubagaimanapun, pastikan penggunaan
FRIENDSTER itu ke arah yang baik. Wallahua'lam.

KEMPEN MENJAUHI FRIENDSTER

[You must be registered and logged in to see this image.]Saya masih ingat lagi detik-detik saya menyertai komuniti maya Friendster
pada tahun 2004, kira-kira 2 tahun selepas kompeni Friendster diasaskan
di Lembah Silikon, California. Tetapi pada akhir tahun 2006, saya telah
membatalkan akaun saya, dan kira-kira 2 bulan selepas itu saya
menyertainya semula. Dan pada bulan lepas, saya buat keputusan dengan
sebulat-bulatnya untuk tidak langsung mengambil tahu tentang Friendster
dalam hidup saya.

Saya telah pergi selama-lamanya dari Friendster...

SEJARAH
Friendster
diasaskan pada tahun 2002 oleh Jonathan Abrams yang merupakan salah
satu nama penting di Lembah Silikon. Sebelum Friendster, terdapat juga
beberapa lagi laman-laman web rangkaian sosial seperti Six Degrees dan
SocialNet. Tetapi malangnya rangkaian sosial tersebut gagal mendapat
sambutan kerana pengguna dan teknologi yang ada pada waktu itu masih
belum begitu bersedia.

Friendster berjaya kerana ia diwujudkan
pada waktu yang sangat tepat; waktu di mana kemudahan internet sudah
menjadi semakin murah disebabkan oleh perkembangan teknologi jalur
lebar, waktu di mana teknologi web sudah mula berevolusi kepada Web 2.0,
dan juga waktu di mana para pengguna internet sudah semakin memahami
apa itu internet. Kejayaan Friendster kemudiannya telah mendorong satu
usaha Malaysia Boleh, dan dengan itu wujudlah Kawanster yang lebih menjadikan rakyat Malaysia sebagai niche. Tetapi Kawanster tidak begitu mendapat sambutan.

Bukan
setakat di Malaysia, hatta di Lembah Silikon sekali pun, Friendster
adalah di antara syarikat yang sering disebut-sebut namanya. Kejayaan
Friendster kemudiannya membawa kepada penubuhan MySpace pada bulan
Julai 2003. Oleh itu, tidak hairan pada tahun 2003, Google telah cuba
untuk membeli kompeni Friendster pada harga USD 30 juta. Namun
demikian, Jonathan Abrams telah menolak tawaran lumayan Google.

Ramai
pakar berpendapat bahawa tindakan beliau agak kurang bijak. Ini kerana
jika beliau menjual Friendster kepada Google dengan harga yang
ditawarkan itu, iaitu 30 juta dolar, Jonathan akan mendapat kekayaan
mudah, memandangkan tawaran itu berlaku kira-kira setahun selepas
Friendster diasaskan. Dan apa yang penting, Google juga boleh menyuntik
lebih banyak teknologi, kemahiran dan pengalaman ke dalam Friendster.
Ini seperti mana yang berlaku apabila Google membeli YouTube pada harga
USD 1.6 bilion pada tahun 2006, iaitu 20 bulan selepas YouTube
ditubuhkan.

Pada hari ini, MySpace yang pada dahulunya lebih merupakan copy-cat,
telah berjaya mengatasi populariti Friendster. Strategi pemasaran yang
lemah, di samping kelewatan memperkenalkan teknologi terbaru kepada
pengguna, telah menjadi punca mengapa Friendster menjunam jatuh. Pada
tarikh artikel ini ditulis, MySpace menduduki tangga ke-5, manakala
Friendster di tangga-26, jika diukur dari segi jumlah pelawat yang datang setiap hari.

Secara
geografi pula, MySpace memiliki lebih banyak ahli dari Amerika.
Friendster pula lebih banyak disertai oleh para pelawat dari bahagian
Asia Tenggara, seperti Filipina, Malaysia, Indonesia, dan Brunei.
Filipina adalah negara yang mendominasi dunia Friendster. Friendster
adalah antara budaya siber (cyberculture) yang melanda Filipina. Perkara yang sama juga sedang berlaku di Malaysia.

Anak muda mana yang tidak ada Friendster?

Sebab
utama saya meninggalkan Friendster adalah demi menjamin kualiti sebuah
ikatan persahabatan. Bagi saya, Friendster membuatkan saya kurang
menghargai rakan-rakan, sama ada yang dekat atau jauh, yang
mengelilingi diri saya. Sejak zaman turunnya Nabi Adam dari syurga, dan
sejak manusia buat kali pertama tinggal di atas muka bumi, ikatan
persahabatan tidak berfungsi seperti hari ini.

Di zaman mereka,
persahabatan bermakna pertemuan dan perpisahan. Kadang-kala perpisahan
itu ada pertemuannya sekali-sekala, dan kadang-kala terus lesap macam
asap. Persahabatan hari ini, yang dibantu dengan teknologi Friendster
menjadikan erti persahabatan itu sebagai sebuah pertemuan (dan sebuah
pertemuan), dan tiada perpisahan. Akibatnya, persahabatan menjadi online 24 jam, 7 hari seminggu, walaupun seorang di benua Amerika, dan rakannya itu pula di benua Asia.

Bagi
saya perpisahan (atau lama tak jumpa dan tahu khabar) menjadikan saya
menghargai rakan-rakan yang ada. Saya dapat merasakan perbezaan ketara
apabila bertemu dan berbual di dunia nyata dengan rakan yang ada di
dalam senarai Friendster saya berbanding rakan yang tiada Friendster.
Borak saya dengan rakan bukan Friendster, yang lama tidak berjumpa,
adalah lebih bermutu dan menyeronokkan. Ini memandangkan saya tidak
tahu langsung apa-apa tentang perkembangan dirinya. Jadi perbualan akan
lebih menarik. Dan inilah dia persahabatan! Kamu bertemu, kamu
berpisah, dan kemudian kamu bertemu lagi untuk bersembang hal-hal
menarik sepanjang kamu berpisah.

Kalau kamu sudah tahu bahawa
rakan kamu sudah berkahwin dan sudah ada anak, dan anda tahu berita
gembira ini hanya dengan melihat profil Friendsternya, apakah tidak
pelik dan janggal untuk bertanya kepadanya apabila bersua muka di alam
nyata, "Eh, engkau dah kahwin ke?"
Saya rasa tidak seronok mengetahui berita tentang rakan saya hanya
dengan melihat profil dan gambar-gambar yang diletakkan di profil
mereka. Memang faedahnya kita akan dapat mengetahui perkembangan
terkini sahabat handai, tetapi adakah PERLU bagi kita untuk mengetahui
perkembangan mereka pada setiap bulan, atau pada setiap minggu, atau
pada setiap hari, atau pada setiap jam? Adakah perlu? Dan adakah ini
menjamin kualiti dalam persahabatan?

KUALITI
Saya
berpendapat persahabatan begini kurang kualitinya. Saya lebih rela lama
tidak berjumpa kawan yang saya ada dan kemudian tiba-tiba berjumpa
mereka 10 tahun di akan datang. Ini lebih menarik dan mengujakan.
Berjumpa kawan, sama ada yang jauh atau dekat, tiap-tiap hari di
Friendster adalah sesuatu yang sangat membosankan. Ada orang berhujah
bahawa sebab utama dia menyertai Friendster adalah untuk mencari semula
kawan-kawan lama.

Memang betul. Friendster meningkatkan
kebarangkalian untuk bertemu semula dengan teman-teman lama. Selalunya,
apabila mereka bertemu kembali dengan kawan lama di Friendster, mereka
akan berasa sangat-sangat terkejut, terkesima, dan teruja. Ada juga
rasa riang di dalamnya. Kemudian mereka saling bertukar-tukar
testimonial dan mesej dengan sangat kerap.

Namun, kekerapan ini
semakin berkurangan apabila masa semakin menuju ke depan. Testimonial
yang pada awalnya saling bertukaran 2 kali sehari, akhirnya bertukar
kepada sebulan sekali, dan akhirnya 3 bulan sekali. Dan apabila masa
semakin lagi bergerak, testimonial yang pada dulunya memiliki aroma
seperti "Eh, bestnya jumpa kau. Apa cerita kau sekarang..bla..bla..bla.. (panjang sangat nak tulis)", akhirnya berubah menjadi "Eh, kau ni memang la. Takkan setakat lalu aje kat profile aku. Alang-alang dah lalu tu, bagi la testimonial".

Di samping itu, perkembangan sahabat lama kita akhirnya tidak lagi diberitahu in-person. Sebaliknya kitalah yang perlu membuka profil mereka untuk mengetahui apa cerita mereka sekarang. Sounds familiar?
Percayalah, dengan tidak memiliki Friendster, anda pasti akan menemui
sesuatu yang lebih menarik dan mengujakan dalam setiap ikatan
persahabatan yang terjalin.

Ketika ibu saya kecil, dia memiliki
seorang rakan baik. Namun demikian, mereka berdua telah berpisah. Pada
satu hari, kira-kira 40 tahun kemudian, ibu saya mendapat panggilan
telefon dari seorang wanita. Wah, rupa-rupanya si pemanggil itu adalah
rakan ibu saya sewaktu kecil! Dari mana dia dapat nombor telefon rumah
saya, saya sendiri pun tidak tahu. Tetapi, ada udang di sebalik batu
rupanya.

Dia menelefon ibu saya untuk menjemput menghadiri
kenduri kahwin anak lelakinya. Anak lelakinya adalah salah seorang
anggota kumpulan rap yang sangat terkenal kira-kira 10 tahun dahulu
(maaf saya rahsiakan nama kumpulan itu). Sebelum berlakunya kenduri
kahwin itu, agak kerap juga ibu saya dan dia berbual di telefon.
Selalunya dia yang akan menelefon ibu saya. Tetapi setelah perginya
majlis itu, tidak pernah rasanya dia menelefon ibu saya. Apabila kakak
saya kahwin pula, ibu saya menjemputnya datang, dan Alhamdulillah,
jemputan itu berjaya ditunaikan olehnya.

Dan kemudian mereka berdua berpisah lagi. Sudah jarang menghubungi. Inilah persahabatan. Bertemu dan berpisah. Datang dan pergi.

Namun,
ada sesuatu yang perlu kita sedar. Perpisahan bukan bermaksud terus
melupakan. Sebab itu pepatah Melayu berpesan kepada para suami, "Sayangkan isteri tinggal-tinggalkan".
Orang tua-tua kita bukan menyuruh suami meninggalkan isteri di rumah
untuk menggatal dengan perempuan lain. Sebaliknya, mereka menasihati
suami supaya pergi jauh sekali-sekala dari rumah, dan apabila pulang,
pasti akan terbit lebih rasa kasih sayang di antara suami dan isteri.
Ini kerana jarak dan perpisahan akan melahirkan lebih rasa sayang di
hati manusia. Maka, perpisahan juga akan menjadikan sebuah persahabatan
itu lebih berkualiti.


KESAN PSIKOLOGI
Kesan
psikologi komuniti sosial maya mungkin masih belum kita rasakannya.
Setakat pengetahuan saya, masih tiada lagi sebarang kajian ilmiah untuk
mengkaji kesan Friendster, MySpace dan sebagainya kepada psikologi
manusia. Saya cuma berteori, kesannya hanya dapat kita lihat kira-kira
20 tahun dari sekarang. Friendster adalah sesuatu yang baru dan ia
masih lagi dalam proses bertatih. Belum pun lagi mencecah separuh dekad
usianya. Friendster semakin mendapat tempat di hati ramai orang.
Semakin ramai orang yang lebih suka bersosial di Friendster dan Yahoo
Messenger berbanding di alam nyata. Tidakkah ini berlawanan dengan
fitrah manusia?

Kadang-kadang saya berasa aneh apabila melihat
gelagat manusia yang begitu asyik melayan rakannya di komputer,
sehingga rakan yang ada di sebelahnya dilayan acuh tak acuh (saya juga
kadang-kala terjebak dengan perbuatan tak bagus ini). Pernah sekali
saya memasuki bilik rakan saya. Di bilik itu ada 3 orang penghuni.
Sebelum saya masuk, saya sangka tiada orang di bilik itu kerana senyap
sunyi sungguh. Tiada suara manusia. Jika ada semut bersin, mungkin saya
akan mendengar bersinan semut itu. Rupa-rupanya, masing-masing sibuk
dengan internet, YM dan Friendster.

Inikah persahabatan yang
kita mahukan? Persahabatan yang kurang menghargai sahabat yang ada di
sebelah? Saya mahu sembang-sembang dengan mereka pun rasa teragak-agak
memandangkan masing-masing sudah hanyut di internet. Akhirnya, saya
membuat keputusan untuk keluar sahaja setelah bertanya satu dua patah
soalan yang dijawab secara sambil lewa.

Dari kesan psikologi
yang lain, apa akan terjadi kira-kira 20, 30, 40 tahun dari sekarang,
apabila banyak profil di Friendster yang menampilkan profil-profil
orang yang sudah mati. Saya rasa, sesuatu yang agak depressing
apabila melihat satu demi satu rakan-rakan Friendster kita meninggal
dunia. Jika anda adalah rakan MySpace kepada mangsa pembunuhan
bersenjata yang dilakukan oleh Cho Seung Hui di Virginia Tech, apa yang mungkin anda rasa sekarang?1

Sambungan boleh dibaca sendiri di blog
[You must be registered and logged in to see this link.]
Back to top Go down
View user profile
Hijau Yang Damai
Viewer
Viewer


Number of posts : 33
Points : 0
Registration date : 2007-12-11

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Sun Dec 16, 2007 7:51 pm

Hujah yang tak kuat... albino
Back to top Go down
View user profile
nasiayam
Guest



PostSubject: huhu   Sun Dec 16, 2007 8:25 pm

sokong hijau yg damai..nape plak anggp fdster sbg satu pertmuan tnpa perpisahan??adakah penulis menganggp fdster adlh 1 tpt pertmuan shj berlaku..tnp ada perpisahan??xptt n xrasional rasenya pdpt tuh.sbb nya,kalo dr pengalaman sndiri,xder nyer sy bkak fdster,smata2 nak tgk sume kwn2 dlm friend list.kalo penulis cmtu,sy xtau lah kan.kalau internet dislhkan sbb xberckap dgn org sebelah,sbb dok melayan kwn2 dlm alam maya..sms pon bleh disalahkan jg ape?ape kater,penulis sndiri buang hndset n jgn gune hndset slama2nya.jgn slhkn fdster@internet@ym(ni bkn sbb sy pro bnd2 neyh,malahan sy tau bnda nih ade kesan buruk).otak manusia,mmg leh fokus pada 1 pekerjaan dlm 1 masa,cume ade sestgh2 nyer je yg dpt wat 2 keje dlm 1 masa.so,knape nak slhkan internet n bla3?knape xslhkan diri sndiri??diri sndiri yg mnjadi punca mslh ni sume,cube kalo kawal skit penggunaan internet,mslh ni xkan timbul pnya.internet ada baik n buruk,spt sume makhluk ciptaan Allah yg lain.dtg dlm 1 pakej-baik n buruk.sape yg amik baik,dpt baik..sape yg amik buruk,dpt yg buruk.so,keputusan di tgn sape??nak amik yg baik ke buruk??tepuk dada tnya iman.
Back to top Go down
Hijau Yang Damai
Viewer
Viewer


Number of posts : 33
Points : 0
Registration date : 2007-12-11

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Sun Dec 16, 2007 9:43 pm

Garang nasi ayam.. lebih garam kot.. relax2.. may be penulis melihat pada satu sudut pandangn sahaja.. nasiayam ni mesti pempuan sebab tu leh faham kondisi persekitaran..(patut la comment emosi jer hek..hek.) So,,jerung relax2 gak..
Back to top Go down
View user profile
goLLacaSe
Team Member
Team Member


Number of posts : 40
Age : 27
Location : egypt
Points : 1
Registration date : 2007-12-10

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Sun Dec 16, 2007 11:30 pm

Pendapat saya,melayan friendster lebih kepada membuang masa (jika berlebihan).Bukan kerana isu setiakawan,perhubungan atau yang berkaitan dengannya.Isu2 sebegitu sebenarnya terpulang kepada indivisu untuk menilainya.Bagi saya,friendster adalah salah satu medium untuk meneruskan hubungan dengan kawan2 saya.Malahan dapat mencari kembali kawan2 lama semasa di sekolah rendah ataupun ketika mengikuti program2 di luar sekolah.Saya mengetahui perkembangan mereka secara tidak terus (indirect) terutama apabila melihat gambar2 dan lokasi mereka yang terkini (spt belajar di luar negara etc).Untuk menghubungi semua rakan2 di Malaysia demi mengetahui perkembangan mereka seorang demi seorang,sudah pastilah saya tidak mampu.SMS sahaja memakan byk kos apatah lagi menelefon mereka.Telefon dan SMS mereka sekiranya perlu sahaja kerana saya peruntukkan lebih pada keluarga dan berbanding kawan2.Kesimpulannya,jika kita melihat sesuatu perkara itu dari sudut negatif,maka negatiflah ia dan sebaliknya.Mungkin penulis sudah bosan dgn friendster dan myspace ataupun sebab2 lain.Saya tidak berhak untuk mengadili sesiapa tp saya cuba untuk terima dan memahami pendapat setiap individu. king lol!

p/s: byk lagi website yg lebih berfaedah selain friendster.Jika boleh peruntukkan masa untuk friendster,mengapa tidak untuk website dan blog2 ilmiah? majulah PCM untuk Mansurah! cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
nasiayam
Guest



PostSubject: haa..tu dia..   Mon Dec 17, 2007 11:54 am

kpd cik hijau yg damai,
x emosi pun lah..ni la slh satu keburukan internet,kiter xdpt nk dgr pronounciation seseorg(sy xemo pun masa bg komen tu,hnya mnegaskn pdpt).kalaulah anda smua thu,btapa lawaknya suara sy time menulis komen neyh.sy tau,org ni nak bg pdpt je,n sbg respon trhadap apa yg die postkan,sy komen la blik.bkn tu ke tjuan nyer die post subject(haa..la ni jgn kate org emo gak).huhu.xkesahla sy ppuan@lelaki..emo ke?ngeh3...so,kpd cik jerung,minta maaf,bkn tjuan sy nak attack sub neyh.hnya bg pdpt,dr hati yg lemah ni.
Back to top Go down
Hijau Yang Damai
Viewer
Viewer


Number of posts : 33
Points : 0
Registration date : 2007-12-11

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Mon Dec 17, 2007 1:45 pm

Perkongsian pemahaman,Emosi tidak hanya dinilai pada tinggi rendah nada suara, apatah lagi kenyaringan bunyi.. Emosi itu suatu yang abstrak yang mana manusia dapat memahaminya walau tidak dinyatakan secara hitam putih.. Emosi atau tidak diri kita, dinilai oleh pihak selain diri anda walau kita menafikan Ke 'emosian' kita... (Gaya Bahasa Juga Menghasilkan Cetusan Emosi Begitu Juga Gaya Penulisan, Ditambah Pula Corak Penulisan Berunsur Luahan) Sama-Sama Lah Kita Memantapkan Penulisan Kita.. Yopp lol! Jerung mesti tersenyum.. NasiAyam ada berkata.."ni la slh satu keburukan internet,kiter xdpt nk dgr pronounciation seseorg(sy xemo pun masa bg komen tu,hnya mnegaskn pdpt)". Nampaknya artikel friendster ni memenangi satu hujah..1-0 ngeh.. kepada Nasiayam dan Jerung.. Selamat Ari Raya Korban.. Kullu SannaH wa Antum Bikhoir.. I love you
Back to top Go down
View user profile
eL-bibs
Viewer
Viewer


Number of posts : 27
Points : 0
Registration date : 2007-12-14

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Mon Dec 17, 2007 5:47 pm

kt fster sy jumpe kembali kwn sy mase dajah 3 y bile cikgu english suruh bace article psl "my bicycle" dibacenye as " my basikal"..keh keh terpahat d hati akan kekelakaran itu..huhu

p/s: tidak bermaksud utk menjadi duta fster~ lol! afro flower
Back to top Go down
View user profile
nasiayam
Guest



PostSubject: lorr...   Mon Dec 17, 2007 6:54 pm

apo ntah..cam bdk2 je.kalo asyik nak cari keslhn org je,susah gak hdup ni..kesah menang@kalah,hny ntuk kanak2 ribena geek
Back to top Go down
Jerung
Viewer
Viewer


Number of posts : 14
Points : 2
Registration date : 2007-12-12

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Mon Dec 17, 2007 7:17 pm

Kesimpulan:
-Masa dianugerahi Allah untuk dimanfaatkan. Setiap perkara yang dilakukan pada masa tertentu akan dihitung di akhirat kelak.
-Setiap manusia telah dianugerahi Allah akal untuk berfikir. Fikirlah apa-apa yang terbaik untuk dilakukan oleh kita sebagai hambaNya.
-Tanggungjawab lebih banyak daripada waktu. Bagaimana kita boleh mendapat waktu untuk melakukan perkara yang bukan tanggungjawab? Satu persoalan yang patut saya dan sahabat fikir-fikirkan.

Hasbunallah wa ni'malwakeel..
Wallahu A'lam. afro
Back to top Go down
View user profile
satudua
Sponsor & Source Member
Sponsor & Source Member


Number of posts : 58
Age : 36
Location : katil
Points : 71
Registration date : 2007-12-07

PostSubject: !!!!!!!!!!!!!!!!   Mon Dec 17, 2007 8:07 pm

STUDY LGI BGUS LA
Back to top Go down
View user profile http://www.pcmansurah.blogspot.com
BUdakBAr
Guest



PostSubject: haaa   Mon Dec 17, 2007 9:46 pm

berbalek lah pd quran dan sunnah....
Back to top Go down
manusiabiasa
Viewer
Viewer


Number of posts : 16
Age : 29
Location : bumiAllah
Points : 0
Registration date : 2007-12-17

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Tue Dec 18, 2007 10:11 am

saya xdak frnstr sbb saya anti frnstr....pusat mencapub dan menayang...wlupun bukan semua tp kbnyknnya...lbh buruk dr baiknya...BUANG MASA...

Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
nasiayam
Guest



PostSubject: haikk??   Tue Dec 18, 2007 11:48 am

sape lak gune nasiayam neyh??siap gelak same la tuh..huhu.xperlah,redha jela.kpd nasiayam baru,amik jla name neyh.sy gune name lain sudeh..susah gak kalo xmndftr neyh.sape2 pon ble menyamar jadi cam org tuh..huuuu...sodih2..
Back to top Go down
Hijau Yang Damai
Viewer
Viewer


Number of posts : 33
Points : 0
Registration date : 2007-12-11

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Wed Dec 19, 2007 3:46 am

Sian nasi ayam.. tukar nama lain lah,, nasi itik ker hehhee.. kalu nak jugak guna nama nasi ayam tu.. anda dikehendaki membayar ufti berbentuk nasi ayam kepada semua budak lelaki tibb basyari tahun 2.. keh3
Back to top Go down
View user profile
panglima islam
Team Member
Team Member


Number of posts : 36
Age : 29
Location : AlamSementara
Points : 0
Registration date : 2007-12-06

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Thu Dec 20, 2007 2:06 pm

Budak2 tibb basyari biasa takkan bising pun kata dia budak tib basyari.. Sbb x rasa ada beza dgn yang lain( ye la...ramai budak tib basyari kat sini kan).. Tapi kenapa hijau yang damai ni lain macam jer... Hm.... saya dah tahu!!!
Back to top Go down
View user profile http://panglimaislam.blogspot.com
goLLacaSe
Team Member
Team Member


Number of posts : 40
Age : 27
Location : egypt
Points : 1
Registration date : 2007-12-10

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Thu Dec 20, 2007 6:21 pm

saya juga tahu! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
gerimis fajar



Number of posts : 2
Points : 0
Registration date : 2007-12-22

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Sat Dec 22, 2007 1:45 am

pandai2lah kita memaksimakan ruang2 positif yang ada dan memansuhkan ruang2 negatif. king
pesanan penaja:
Kalau iman x kuat, tinggalkan aje..
Back to top Go down
View user profile
pensel biru
Viewer
Viewer


Number of posts : 24
Points : 0
Registration date : 2007-12-17

PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Sat Dec 22, 2007 12:09 pm

ye, sy pon tau.. kami sume tau agknye....~ xpe,buat2 xtau je la.. [bising je aku ni..!!]
Back to top Go down
View user profile
pecah ra
Guest



PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Mon Dec 24, 2007 1:04 am

sori ye hijau yang damai.... (ramai dah tahu!!!..wei, aku dah minta maaf depan2 kan?)

-panglima islam- (malas nak log in)
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab   Today at 7:19 pm

Back to top Go down
 
Di Sekitar Friendster & hakikatnya(mesti baca sampai hab
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Karya atau Artikel anda .. :: Hantar disini...-
Jump to: