HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 Permasalahan musyrif

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
huh?~
Guest



PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Tue Dec 30, 2008 11:05 pm

hurm..
ilexs la kwn..
bwk bertendang..oooppppssss..
bwk bertenang..
jgn la emo2..
hurm..
nie..
nak tembak bdk 3rd yr ke..
nak tembak akhawat y kuar mlm??
Question Question Question Question
confius skjp..
erm..
salu ny..
y ramai akhawat kuar mlm nie..
p tusyen...
mmg la depa taw pak arab ske kaco2 kan..
tp..
xkan nak jdkan tue alsan nak ponteng tusyen..
btol x??
erm..
ad byk cara y berhikmah bole kite gne kalo nak selesaikan prob..
hurm..
mmg ad certain2 di antara kite y ske kuar mlm tnp arh tujuan n bnd y ptg..
biarlah kpd mereka y xsygkan diri sndr..
nak wat camner kan..
kite da ckp..
kite da tego..
kalo depa syg dri sndr..
depa taw ap y ptt depa wat kan??
bkny kite nak lepas tgn..
btol x?
but..
bkn sume camtu..
bak kate saudari nour el..
jgn disbbkan nila setitik..
rosak susu sebelanga..
erm..

jgn la kite bergado sesame sndr..
dsbbkan bnd y x munasabah tok digadokan...
haish..
msg2 bole pk..
kate sume bakal2 doc kan??
i'Allah..
Back to top Go down
Nour El
Administrator
Administrator


Number of posts : 106
Age : 27
Location : Ad-Daqhiliyyah, Mansoura, Egypt
Points : 13
Registration date : 2007-12-14

PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Tue Dec 30, 2008 11:24 pm

to cik kot kot...
erm...rasanya its better and more better if u meet that person...
jumpa mata bertemu mata dan berbincanglah dengan cara yang baik..
selessaikanlah dgn cara baik..
rasanya klu setakat nk cakap dkt sini, xda papa yg akan selesai...
siapa yg dituju pun tak tahu? siapa yg bersalah pun tak tahu? dan orang yg dituju pun tak tahu siapa cik kot kot ni??
hanya sekadar pendapat dan nasihat...
asif ni ala kulli hal...
Back to top Go down
View user profile http://ningurlz.blogspot.com
hot guy
Guest



PostSubject: oh akowat syariq xxxxxxx .. ygku sayangi...   Tue Dec 30, 2008 11:29 pm

salam..

awwal.. sy nak kate sy amat bersetuju dengan sistem musyrif nie. bagus sgt dan tahniah kepada unit pcm yg berkenaan sbb slalu jage kebajikan bbdk malizi ni. dan sy jgk seronok jadi musrif nie. haha lol! lol! tapi
untuk akowat2 yg disayangi sekalian.. (akowat syariq xxxxxxx) korg letak la name dak laki lain gak dlm hp 2

bounce bounce bounce bounce bounce . penat sangat jage akowat2 yg disayangi nie sampai 5-6 kali satu hari satu malam nak g jadi musyrif. walaupun sy yg paling ensem kt syariq xxxxxxx banyak lagi laki lain yg available. tengok jadual musyrif. kalau musyrif 2 xnk. pakse die. aja skit sistem ni. sebabnye sistem nie perlu sebenarnye. bukan niat x ikhlas nak jadi musyrif..tapi yela, kalau baru nak bermanje2 ngn buku pharma (bajet senior. ahaha) da kena kol. sekali xpe. aku relakan. tapi sampai 5-6 kali. buku pharma pon nyampah ngn aku. ahaha.

last.. nak sruh jadikan musyrif bole.. sy relakan dri sy pade akowat2 sume.. lol! lol! tapikan. timbang2lah rase skit. heheh.

-peace-
Back to top Go down
Naira
Viewer
Viewer


Number of posts : 7
Points : 0
Registration date : 2008-12-27

PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Tue Dec 30, 2008 11:47 pm

salam.
sejak isu ni jadi panas, dalam minggu ni saya nampak bnyk perubahan. tak tahu la termotivasi atau dimotivasikan. musyrif2 tuisyen ok, akhawat pun ok Very Happy tolak hal2 asmaradana ni, semua beres! itu hal masing2, yang penting orang lain terjaga. terima kasih semua!

jom2 kita study pulak! study
Back to top Go down
View user profile
syuun tu
Guest



PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Tue Dec 30, 2008 11:47 pm

salam sejahtera smue...

panjangnye komen sorang2. malas aku nak membacanya. cuma ape yg aku nak sampaikan di sini. terutama kpd kot kot..erm nampak cam ko tak puas hati kat bdak 3rd year je??btol ke??bkn nak cari gaduh dgn ko. cume bile ko suruh xyah bersangka buruk tu. nampak nak tergelak la gak. coz statement ko kat atas tu ko ckp ko prnh nmpk bdak2 3rd year n musyrif diorang tu kuar jln2 kat kedai..ko dah tanya mrk ke??manalah tau mrk tu baru balik tuisyen..n sambil2 balik tu singgah kedai jap beli barang..so harapnya ko dpt buat sepertimana yg ko lakukan..klu ko harap org len dpt baik sangka dgn ko..ko plak kena la baik sangka ng org len..tu je aku nak pesan..

berkenaan dgn mushrif gak..aku cadangkan kat unit kebajikan buat satu talian hotline ke unit khas ke..tuk anak2 mushrif yg menjadi mangsa ketidaktanggungjawaban sang mushrif tu..then korang follow up la balik mushref2 yg bermasalah tu..sekiranya diorang tu tak berubah2 setelah diberi taklimat kaunseling oleh abg pesa yg smart..korang carilah ganti tuk anak2 mushrif tu..kesian kat diorang..niat tu baik dah nak guna mushrif..tp mushrif plak xbertanggungjawab..tp bkn smue la..ramai je yg baik2 lg ensem kan??

lepas tu. meh la sama2 kite muhasabah kembali..jgn dok asyik nak menyalahkan org..sekiranya ko tak puas ati tu terus jumpa mushrif atau anak mushrif..tak yah kecoh2 dlm forum ni. sama2 ade salah n silap.. so korang pandai2 la settle masalah antara korang dgn mushrif n anak mushrif..kan korang dah besar2..bijak2 plak tu..

p/s-sori kpd kot kot..krn kekasaran dlm tegur ko..n jika ko rase ade org kata kat blakang tu..terutama dak2 laki 3rd year..ko g la tegur diorang secara face to face..ckp yg diorang buat tu salah.jgn plok ko jd cam mrk..dok btlkan dr blkng..konfom masalah ni tak settle bile2..aku mmg 3rd year tp bkn nak back up kawan2 aku..cume klu salah sama2 la kite btl kn yer.. Very Happy

to mushref2: tunaikan la tanggungjawab anda..anda mampu mengubahnya..klu bkn anda sape lg yg nak melindungi akhwat2 kite disini..sama2 memantapkan sistem mushref!!
Back to top Go down
Naira
Viewer
Viewer


Number of posts : 7
Points : 0
Registration date : 2008-12-27

PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Tue Dec 30, 2008 11:57 pm

klaka jugak bile bace balek, mcm ade org menyamar nak sokong diri sendiri punya hujah... kah3 penyamaran yg berhasil mungkin bila rupa meja jadi kerusi... err kan? Razz hahahahaha
Back to top Go down
View user profile
Mujahid
Guest



PostSubject: Perkongsian Bersama   Wed Dec 31, 2008 1:19 am

Assalamualaikum.w.b.t..salam hijrah untuk semua sahabat-sahabat perjuangan sekalian.mari kita sama-sama berazam untuk menjadikan diri kita lebih baik dari tahun sebelumnya(harap dapat bersbar sbb panjang text ni)..pertama-tamanya terima kasih kepada semua start dari akhwat,affanishere,naira,......,dan yang terakhir makhluk kerana sudi berkongsi masalah dan pandangan bersama kami.saya harap perbincangan kita dalam forum ini memberi satu natijah yang terbaik untuk kita semua.saya tidak merasakan semua komen-komen yang dihantar adalah untuk mencari masalah sesama kita,tetapi mencari satu penyelesaian dan kesamaan.InsyaAllah kita betulkan semua niat kita.(ni bukan ceramah pulak!!) Cool

kembali kepada tajuk asal,disini suka saya ingin memberitahu satu fakta
1):jumlah pengundi dalam undian sistem musyrif=63orang
2)jumlah pengunjung forum unit kebajikan=153orang(lebih kurang)

(bukan untuk mencari publisiti dan glamour unit)jumlah semua pelajar perubatan di mansurah sekarang adalah seramai 691 orang secara kasarnya.apa motifnya dengan semua data ini?untuk undian,mungkin ramai yang menjadi pemerhati sahaja.itu yang pertama

Kedua.saya rasa dah cukup banyak cadangan yang dikemukakan oleh sahabat-sahabat kita semua.kita ambillah yang mana baik

Ketiga,ingin mejawab sedikit masalah musyrif.kenapa mesir sahaja ada sistem ni?ok,untuk makluman semua kalau tak silap saya,jordan turut melaksanakan sistem ini.kenapa 2 negara ini sahaja?pendapat saya lah,kita disini lebih dekat dengan suasana Islamik dan lebih memahami isu ini(pelajar-pelajar jurusan agama).sistem ini telah diasaskan oleh mereka dan kita yang baru datang ke mesir ini hanya mengikuti sahaja.adakah mereka ini saja-saja nak buat sistem ini tanpa ada sebab munasabah?mungkin mereka dah melalui bermacam-macam masalah.ingatlah kita datang belajar disini hanya menumpang nama Universiti Ulung-Al Azhar syarif.ini tidak bermakna ditempat-tempat lain(malaysia,uk,indon,us,jepun..dan semua overc yang setarafnya)tidak memahami Islam,bahkan mereka lebih memahaminya,InsyaAllah.the main point is kita disini kita ada kemampuan dan kesedaran untuk laksanakan.saya tidak berani untuk cakap lebih-lebih isu agama ini kerana saya bukan arif bidang ini(kalau ada silap tolong beritahu).Di malaysia contohnya,tanpa kita sedari kita telah menggunakan musyrif.apa maksud musyrif?musyrif ni penyelia@pengawas dan tidak semestinya kita kena call orang lain untuk jadi musyrif.cukup dengan ayah kita,abang kita,ayah saudara kita sebagai musyrif@peneman.jadi apa salahnya kita yang belajar di bumi mesir ini balik malaysia nanti mengaplikasikan sistem ini dengan mewujudkan suasana baru di malaysia(kitakan ramai) cheers mana tau kot2 masalah sosial,maksiat,rogol,samun dan sebagainya dapat dikurangkan,who know?

keempat.kalau tahun sebelum ni,sistem musyrif ni kita selalu nampak masalahnya kat akhwat ni yang suka sangat keluar malam tanpa sebab.tapi tahun ni berubah,kira ada counterbalance.akhwat dah berani bersuara(bagusla tu,itu yang kita nak!).musyrif ni lewatla,garangla,lipas kudungla,busukla,pilih bulula,penipula dan mcm-mcm lagi la.kira sekarang ni sama-sama.jadi saya tiadak mahu berpihak kepada mana-mana pihak.nak salahkan ikhwah ni takleh jgk sbb diorang ni pun baru lagi.baru je kenal musyrif ni.akhawt pun mcm tu.cadangan saya satu sahaja:

1)BINA SATU HUBUNGAN YANG BAIK ANTARA MUSYRIF DAN ANAK BUAH(dalam konteks yg dibenarkan syarak)

>berbincangla dengan baik dengan musyrif anda.misalnya musyrif ni datang lewat.bgtua la elok2.stakat ni xde lg musyrif tampar anak buah.paling penting masa.kadang2 akhwat ni pilih time salah contohnye tengah waktu solat.banyak komen yg sy terima adalah pasal masa ni.untuk makluman akhwat,iqamah dimesir puratanye 15minit selepas azan.kira-kira setengah jam gak la klu nk g solat kt masjid campur jalan2.jadi klau boleh alert masa ni.baru ikhwah ni x rasa bersalah.satu lg klau boleh akhwat ni tolong inform awal sedikit kalau nak guna musyrif ni,baru well prepared sket,mashi?baru x kene marah ke musyrif ni

>untuk musyrif yg masam mencuka pulak,akhwat ni jangan memilih sgt.ni masalah teknikal je.dah mmg jenis musyrif ni muka serius nak buat mcm mane.jgn jadikan alasan untuk tidak menggunakan musyrif kerana sebab ni.Jgn tengok org tu tapi apa yang kita dapat dari dia(keselamatan).luar je tu dlm hati ni baik.

>kadang2 tu akhawat ni bagi la sedikit saguhati kpd musyrif2 ni(ni bukan wajib plk,just cdgan).dari psychologynya akan menaikkan semangat musyrif ni.baru musyrif ni rasa dihargai,ni time susah je igt kat musyrif..kita bina satu pembaharuan.byk lagi la caranye yang sahabat2 boleh fikirkan.

>berkaitan data yg sy bgtau awal2 td.pentingnya kita berbincang dan tegur menegur secara directly kerana bukan semua perkara yang anda luahkan dalam forum ini diketahui umum@dibaca umum.hanya sedikit sahaja yang sedar(tak larat kot nak buat kursus musyrif ni semata-mata untuk melahirkan musyrif yang berkaliber ni-senyum sokmo,tepati masa etc).jadi kalau boleh,lepasni jgn hanya garang dalam forum sahaja tapi berani untuk tampil kehadapan dalam sama -sama memberi kesedaran ttg musyrif ni,lebih-lebih lagi dalam amar makruf nahi mungkar

KELIMA.teringat saya kepada pesanan dr seorang doktor pakar yg sekarang sedang berada di mansurah "Doktor sgt memerlukan attitude yg baik,xde gunanya doktor itu tanpa attitude walaupun dia dah ada kepakaran".mcm mana kita nak latih attitude ni?ade ke dlm mane2 silibus yg mengajar bab ni.diharap secara tidak langsung sistem ni dapat melahirkan bakal doktor yg berketrampilan dlm semua aspek

KEEnam dan yang terakhir,selepas ni kalau ada masalah berkaitan@cadangan@komen terus lapor kpd Affanishera@saya sendiri secara terus(directly).InsyaAllah sama-sama kita bina suasana yang lebih baik dan biah solehah dibumi mansurah ini.pesanan untuk diri saya sendiri dan juga sahabat2"Wahai orang2 yang beriman,mengapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu perbuat?Amat besar kebencian disisi Allah kerana kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu perbuat"-ash-shaff:ayat 2 dan3.jutaan kemaafan andai terkasar bahasa.....unitkebajikanpcm08/09
Back to top Go down
huh?~
Guest



PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Wed Dec 31, 2008 3:08 pm

hehehe..
talk2..
u so cute meh..
haha..


hurm...
seronok btol bce komen2 kat cni..
mcm2 kerenah..
haha..
erm..
tahniah mujahid!
idea anda sgt bernas..
huhu..
lol! lol! lol!
Back to top Go down
Naira
Viewer
Viewer


Number of posts : 7
Points : 0
Registration date : 2008-12-27

PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Wed Dec 31, 2008 7:57 pm

sudahnya, 3rd year plak yg kena hentam. padahal batch mude mudi punya lah banyak ragam. adoiii
Back to top Go down
View user profile
cube tek
Guest



PostSubject: to kot kot   Wed Dec 31, 2008 10:29 pm

untuk komen saudare/saudari ujrkn...
bukan nye kite ni nak sangat kuar malam,
tapi untk ke tuisyen n ursn2 len lorh!!
ne adenye ktowg nie nak kuar stakat nak suke2,
p/s:jgn samekn sume owg eh..
pe jadahnye nak kuar mlm2 stakat nak suke2, bek dok mah, dah
la sejuook kat luor nun.. isk isk.. No
Back to top Go down
lambada
Guest



PostSubject: konflik musyrif   Wed Dec 31, 2008 10:29 pm

salam..
knape ni..adoyaaiii..
spe yg ngah prang skunk nih..

stahu sy tjuk kat cni prmsalahan musyrif lor..
slh masok tmpat ker?
adooi..

neway jgan la gado..
jge la bhase anda..
ne gi sifat seorang doktor nih..
xmo la gado2+pkul2..
lek2 sudeyh..bnde kcik jep pown..
wang mse jep pown..

neway juz nak ingatkan..
kalo owang malyu xtlong ssme sndiri spe yng nk tolong kt gak t??
owang arab???

bgi yg nak bce upper limb tuh truskan..
sme la sy gak..
huhuhu study

p/s:mne mnghilangnyer saudare affan??
ble nak rdakan keadaan nih??
cheers

peace no war~
Back to top Go down
lambada
Guest



PostSubject: konflik musyrif   Wed Dec 31, 2008 10:45 pm

salam..
skali agi nak nyebok..
sy sokong cbe tek..

to kot2 jgan smekan sumer akhowat ngan akhowat yg anda nmpak..
lagi2 cam ktowang nih..
ap punce nk kuo umah tngah2 mlam tyme sjowk nih..
kalo xsbab 2syen xdek mknenye..
sbab nmpak owang len xpsal akhowat len kne gak..
and ad x awk tnye knape diowang kuo?
dri mne?
uslu zon..

and to talk2
ingat sume ker akhowat milih musyrif ensem..
10 percent jep kowt..
sy bsukur jep ngan ap yg ad..
ingat ktowang xsyang dri ker..
ad musyrif alhamdulillah..
boley lndung ktowang..
juz dye plak xnk angkat tpon.. Shocked

2 jela..
tp suasane skunk cam dlam8tv chat box lor..
sume owang grang2..
Back to top Go down
hamada
Guest



PostSubject: musykillah..   Thu Jan 01, 2009 7:47 am

ya kot2.. ya italk leih ya amm??

lahzoh2.. (sambil tangan wat 'cop')

usbur2.. sollu ala 'n nabi..

kullu za'alan2 leih?
Back to top Go down
sedih
Guest



PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Thu Jan 01, 2009 7:36 pm

admin sile tutup forum ni.aku dah tanak bace segale kata2 kurang sopan budak2 medic kat mansoura ni.aku malu kalau org2 laen bace ape yg budak2 medic tak bertauliah ni tulis kat sini.korang insaflah.sampai bila nak hidup duk mencarut2.banyak lagi mende yg nak pikir.isu palestin ke.belajar ke.daripada korg buat onar kat sini.istighfar banyak2..lagi satu,ni forum "permasalahan mushrif".bukan forum "mengeji orang".Allah tahu dan nampak ape yg kite buat.sedarlah.kite ni role model masyarakat kelak.stopla buat prangai kutuk2 orang ni.ni la prangai org melayu.tak habis2 nk begaduh.cube fikir camne nak buat ngn palestin skarang.Ya Allah ampunkan dosa2 kami umat Islam yg lemah bagai buih ni.kami tak mampu buat2 ape2 terhadap saudara kami di palestin melainkan berdoa kepadaMu.kami hanya tahu bergaduh isu2 yang kecil daripada memikirkan nasib saudara2 kami di sana.ampunkan kami ya Allah..kami hambaMu yg lemah..bantulah kami.
Back to top Go down
upp_pcm
Superb Member
Superb Member


Number of posts : 48
Points : 20
Registration date : 2008-11-21

PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Fri Jan 02, 2009 11:56 am

-->Alhamdulillah post2 yg dianggap sensitif telah pun dibuang bg mengelakkan perkara2 yg tidak diingini berlaku. Bukankah awal2 lg kami dah bgtau utk menggunakan bahasa yg sopan (rujuk pengumuman admin)...

-->Diingatkan sekali lg, ini adalah forum, medium utk bertukar-tukar fikiran, perkongsian ilmu dan kalau boleh mengeratkan lagi silaturrahim antara pelajar perubatan di mansurah yg semakin ramai. Kita raikan pelbagai pendapat tp janganlah sampai berlakunya kutuk-mengutuk, perpecahan dan sebagainya. Kalau diikutkan, di antara para ulama sendiri pun ada khilaf tapi mereka tak pun mengkeji antara satu sama lain bahkan menghormati pulak. Itulah ulama pewaris para nabi

-->Banyak lg perkara faedah yg boleh dibincangkan contohnya dalam kolum perubatan, pergigian, pbl, agama (padahal kolum2 nilah paling sikit) Paling koman pun hantarlah karya2 anda dalam ruangan karya.

-->Akhir kalam sidang admin memohon sejuta keampunan kerana kekurangan pantauan dalam forum ini. Jadi sama-samalah kita menghidupkan suasana forum yg harmoni dan menghormati antara satu sama lain. Topik ini dibuka semula utk perbincangan

"Hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan ketakwaan dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan permusuhan" (5:2)

~Selamat Berforum dan Salam Imtihan~
Back to top Go down
View user profile http://mansurah.perubatan.org/
lambada
Guest



PostSubject: konflik musyrif~   Fri Jan 02, 2009 12:54 pm

salam..
alhamdulillah..
sjowk ati n mte tngok pge nih..
skong sedih..
beh bek pkirkan naseb sudare kt d palestin..
slamatkan lah saudare kami d sane ya Allah..
ssunguhnya kami amat lemah ya Allah..
amin..
Back to top Go down
affanishere
Viewer
Viewer


Number of posts : 25
Location : mansoura
Points : -6
Registration date : 2007-12-23

PostSubject: syukran upp   Fri Jan 02, 2009 2:30 pm

syukran upp....

maaf untuk memberi fakta kat sini...

masalah yg telah dipadam oleh upp tu (masalah mushrif mulut x bape bertapis termasuk bile berbicara dengan akhawat) juge actually adalah antara repot tentang mushrif2 yg kami unit kebajikan terima..... masing2 taw mana betul mane salah.. tapi pelik nape masih nk kekal dengan part yang salah tu.... astaghfirullahal azim.....

sekian terima kasih... =)

salam imtihan untuk semua~
Back to top Go down
View user profile http://affanishere.blogspot.com/
talk2
Guest



PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Fri Jan 02, 2009 6:22 pm

hehe...aiya...y admin delete my posting...we r not fighting or wut lar...juz jokin2 around oni...hehe its ok no prob la Smile

but no matter wut i think dis mushrif2 thing is good lar...no prob actually...juz some people dun like it then hentam2...aiya dey all oso big broblem u kno...if u dun like dis stuff juz ignore oni lar...y so bising2...aiya...who need mushrif juz go ahead...who dun like mushrif juz shadap oni lar...anythin happen u all tanggung lar...

the girls lak dun make da mushrif like ur bodyguard u kno...treat them like ur fren too lar...borak2 or banje dey all ker...nie u sedap2 je jln2 gelak2 but da mushrif like tunggul oni tau...aiya...so sad...n oso if da mushrif busy or wut dun merayu2 lar...of coz la dey all cair or xsampai ati nk tolak....but actually diorg busy...just say please once then if dey say erm erm erm u go find other mushrif lar...paham2 sendiri la kan...then durin dey all accompany u all walk faster la n dun wasting his time...setel ur hal cpt then blk...dun lenggang2 n all dat...pity on him u kno...

but no matter wut u guyz pandai2 jaga diri lah key...everybody grown up edy...so u can take care of urself kan...those arab mmg x btol...so pandai2 lar...

n to kot kot...u big broblem lar...aiya...u think i dunno u eh...later i find u then u kno...mother...

key dats all....daaa...
Back to top Go down
eMann X ki$aH



Number of posts : 1
Age : 28
Location : Mansoura,Egypt
Points : 0
Registration date : 2009-01-18

PostSubject: hish...   Sun Jan 18, 2009 4:01 pm

salam...1st time nk menyibuk nih..hihihi..

1st of all,nk mengaku la ni...dolu2,sy x bape 'skema' la nk gune mushrif ni...kire ikut keadaan n keperluan la time tu...tp....dewasa ini,sy dh mule berjinak-jinak ke arah penggunaan mushrif tahap skema ats bbrp sebab dan antara yg paling logika nye sbb 'sbg ushe utk jage keselamatan diri...allah pn suruh kite berushe dulu b4 berserah dan bertawakkal kepadnye...lgpn,Allah bg akal utk fikir jauh...

then,cume ade la jgk bbrpe mslh yg berlaku..antarnye mushrif ade je yg x stuju nk jd mushrif....
pastu lak,dtg lmbt la...x jawab phone la...n rasenye ramai je yg x fhm sistem mushrif ni...(ak pn x tau la nape....
Question

tp ramai je yg baik hati...n suke hati jd mushrif ni....sb diorg tau tanggungjwb n kepentingannye agar x menyesal di kemudian hari...
queen
by daway,masing2 x yah la nk gaduh2 kt forum ni....buang mase je...baek pk n doa byk2 utk saudare2 seakidah kite kt Palestin tu...huhu.. Very Happy juz sampaikan pendpt masing2 jela...then x yah la gaduh2...ni kan juz pandangan..boleh jd btol n boleh jd salah....

n sape2 yg dah terkene n berpengalaman hadapi mushrif yg bermasalah,sentiaselah bersabar n berlapang dada dgn kesalahan org len.....dan memaafkan kslhn diorg..bersangke baikla ngn diorg tu....Mudah2hn Allah permudahkan sume orusan anda yg len2 tu...

ok....

Sempene nk exam ni...Bittaufiq wannajah....
Doa dan jihad kite utk Palestine jgn lupe...

Wallahua'lam...

utk akhawat lak...klo rase masih segan2 nk gune mushrif or x suke gune mushrif,x yah la kuar mlm2...settlekan urusan2 anda b4 mlm la...pandai2 la nk urus cmne..dah sape soh x mau gune mushrif!.huhu.. king flower
Back to top Go down
View user profile
Nour El
Administrator
Administrator


Number of posts : 106
Age : 27
Location : Ad-Daqhiliyyah, Mansoura, Egypt
Points : 13
Registration date : 2007-12-14

PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Sun Jan 18, 2009 8:57 pm

sambil2 doa utk saudara2 di Palestin... jangan pula lupa utk doakan sahabat2 kita di sini...
maksiat dan kemungkaran yg kian berleluasa...nauzubillah laa... tp jgn tunggu Allah turunkan bala baru kita nk sedar.. kdg2 bila kita sibuk dgn hal2 yg berlaku di luar kawasan kita, kita sndri terlupa kepada saudara seISLAM kita di dlm kwsn kita sndri, jiran kita sndri, teman atau sahabat kta sndri... mereka ini sgt2 perlukan perhatian daripada kita smua.. sama2 doakan ye.. Hidayah itu milik Allah.. tapi kita juga perlu berdoa.. klu bukan kita, siapa lagi?
Back to top Go down
View user profile http://ningurlz.blogspot.com
dealova
Viewer
Viewer


Number of posts : 6
Age : 25
Points : 3
Registration date : 2009-02-17

PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Sat Feb 21, 2009 1:16 am

Quote :
but no matter wut i think dis mushrif2 thing is good lar...no prob actually...juz some people dun like it then hentam2...aiya dey all oso big broblem u kno...if u dun like dis stuff juz ignore oni lar...y so bising2...aiya...who need mushrif juz go ahead...who dun like mushrif juz shadap oni lar...anythin happen u all tanggung lar...

guest2= saya x faham.bahasa indon eh.. Shocked

Quote :
1st of all,nk mengaku la ni...dolu2,sy x bape 'skema' la nk gune mushrif ni...kire ikut keadaan n keperluan la time tu...tp....dewasa ini,

saya abihkn ayat dlm konteks diri saya sdri ye... tp, dewasa ini, saya rasa mmg perlu la musyrif ni.sebenrye, mslh musyrif xkn timbul kalo semuanye niat ikhlas krn Allah.kn3..dulu time wat krgn Bm, cikgu saya pesan nk mrkah lebih, lengkapkn sebnyk mana isi. point die adalh cara, faktor, sebab dan langkah mengatasi. jd kite aplikasiknye.. Basketball

ala..mudah je..msg2 bebalik kt diri sdiri juga.NAK ATAU TAK NAK.
Back to top Go down
View user profile http://dealovawanigurl.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Permasalahan musyrif   Today at 7:17 pm

Back to top Go down
 
Permasalahan musyrif
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: PCM 2009/2010 :: Kebajikan-
Jump to: