HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 177 on Mon Jul 26, 2010 8:41 pm
Latest topics
» Tahun 2 Perubatan
Tue Oct 30, 2012 11:42 pm by Hangen

» BERAS PCM... dapatkan dari Unit Ekonomi sekarang!~
Tue Jan 04, 2011 7:21 am by Nour El

» Promosi VOIP Super Duper Deal!!~
Tue Jan 04, 2011 6:59 am by Nour El

» AJK/Wakil Jualan Unit Ekonomi 10/11
Wed Dec 15, 2010 5:27 am by Castello

» Qillerk's VoIP~ just for you..<3
Wed Dec 15, 2010 1:10 am by Nour El

» aku ingin menangis
Mon Dec 13, 2010 1:07 am by hasanbana

» semangat belajar dan semangat juang
Fri Dec 10, 2010 9:52 pm by hasanbana

» Siri Aku Berkenalan Dengan Jin (Final)
Thu Nov 11, 2010 4:42 pm by budak baik

» Apa hukum pakai pendakap gigi? Adakah ia sama seperti mengubah kejadian ALLAH seperti tatoo?
Wed Nov 10, 2010 8:15 am by hambaAllah

» Senarai Barang-barang jualan Unit Ekonomi
Wed Nov 03, 2010 1:42 pm by mencari_maksud

Top posters
Nour El
 
Allotropic
 
budak baik
 
meteorex
 
satudua
 
upp_pcm
 
izzati.abdullah
 
hasanbana
 
goLLacaSe
 
kokkunkap
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 Mari Belajar Membaca

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Ah-Peng
Guest



PostSubject: Mari Belajar Membaca   Sat Apr 18, 2009 6:19 pm

Selamat siang.

Sekadar ingin berkongsi.. dan membersih name. Tak sedapla org kate aku yg bagi2 komen kt topic jemaah tu.
Aku tak bagi komen pape pon dan inilah post pertama aku utk forum mansurah.
Org2 yg berilmu, kalo gado pun, biarlah secara ilmiah, bukan emosi.

Syeikhul Islam Ibnu Taimiyyah pnah ckp:

"Adapun ketua kumpulan (al-Hizb), ia merupakan ketua kelompok yg mjadi sbuah kumpulan. Jika sekiranya mereka bersatu di atas segala perintah Allah dan rasul-Nya tanpa melakukan sebarang penambahan dan pengurangan maka mereka adalah org mukmin yg mempunyai hak dan tanggungjwb yg sama spt umat islam laen. Jika mereka melakukan penambahan dlm Islam dan mengurangkan mana2 ajarannya spt bersikap taksub kpd sspa yg menyertai kumpulan mereka dgn kebenaran atau kebatilan dan mereka mnolak org2 yg tidak menyertai mereka samada ianya benar atau batil, maka kumpulan spt ini dikatakan pecah belah yg dikeji oleh Allah swt dan rasulNya. Ssungguhnya Allah dan rasulNya memerintahkan supaya berjamaah dan bersepakat serta mencegah dari melakukan perpecahan dan perselisihan, memerintahkan agar tolong menolong di atas kebaikan dan taqwa serta melarang drp tolong menolong di atas kejahatan dan permusuhan." (Ibn Taimiyyah, Majmu' Fatawa Ibn Taimiyyah, jil. 11. hlm 92)

Terdapat salah gune hadis ttg jemah dlm majoriti jemaah2 islam hari ini. Antara hadis yg disalah gune spt:

* Riwayat Bukhari dan Muslim, drp Huzayfah al-Yamani, katanya:

" Org ramai bertanya kpd Rasulullah saw ttg kebaikan lalu sy bertanyakan Baginda mengenai kejahatan takut2 ia menimpa sy. Maka sy berkata, "Wahai Rasulullah! Sesungguhnya kami pernah berada di dlm jahiliyyah dan kejahatan lalu Allah dtgkan kpd kami dgn kebaikan ini. Adakah selepas semua ini akan ada keburukan?" Kata Baginda, "Ya!" Sy berkata, " Adakah selepas kejahatan itu ada kebaikan?" Baginda menjawab, "Ya!" Dan akan ada padanya itu "Dakhan"." Sy bertanya apakah itu dakhan?" Katanya: "Suatu kaum yg mengikuti hidayah bukan hidayahku, kamu kenal mereka dan kamu akan mencegah mereka." Sy berkata, "Adakah selepas kebaikan ini akan ada keburukan?" Jawabnya, "Ya! Akan ada para pendakwah di pintu-pintu neraka, sesiapa yg mjawab (seruan) mereka akan dicampak ke dalamnya. Sy berkata, "Wahai Rasulullah sifatkanlah mereka kpd kami.( gtaula dorg camane)," Katanya, "Mereka drp kulit spt kita dan bcakap dgn lidah spt kita." Sy bertanya, "Maka apakah yg akan tuan suruh sy buat jika saya menemuinya?" Katanya, "Beriltizamlah dgn jamaah Muslimin dan pemimpin mereka." Saya bertanya, "Jika tidak ada jamaah dan imam? Katanya, "Maka tinggalkanlah semua kumpulan yg ada skalipun engkau terpaksa berpaut dgn akar pokok shinggalah kamu mati dlm keadaan begitu." (Ibn Hajr, Fath al-Bari, jil. 13 hlm. 35; Muslim, Sahih Muslim, jil. 3, hlm. 1475)

"Sesiapa yg mninggalkan jamaah walaupun dgn sejengkal maka ia spt menanggalkan ikatan islam drp lehernya." (Ibid, jil. 13, hlm 7; al-Shawkani, Nayl al-Awtar, jil. 7, hlm. 181 - 182.)

Dan byk lagi hadis2 laen.

* Imam Badruddin al-Ayni kate - Maksud mati jahiliyyah tu same cam ko mati dlm keadaan jahiliyyah sbb xkenal pemimpin dan bukanlah mati dlm kdaan kafir malah mati dlm keadaan derhaka. (al-Ayni, Umdah al-Qari, jil. 23 hlm. 187)

* Imam Nawawi plak time ulas hadis "Sesape yg meninggalkan jemaah, maka ia mati sbg mati jahiliyyah," kate, sbnanye mceritakan sifat kematian mereka, sama spt org jahiliyyah yg huru-hara coz xde pemimpin. (al-Nawawi, Sahih Muslim Bi Sharh al-Nawawi, jil. 12 hlm. 238.)

* Even ade ulamak yg berijmak bhw gol. bughah (pemberontak) dan muharibin (perompak) x mjadi kafir skalipun mereka terkeluar drp jemaah krn tindakan tersebut.

* Ade sglintir shbt Nabi saw yg x bagi bai'ah kpd Khulafa ar-Rasyidin utk tempoh ttentu. Cam Ali bin Abu Talib yg lambat membai'ah Abu Bakar r.a. slame 6 bulan. Tak tau sape antara para sahabat yg telah mengkafirkan org yg tak berbai'ah time tu.

* Nas2 yg diguna pakai golongan yg taksub jemaah dominan ni x bertepatan dgn maksud sbenarnya yg difahami oleh gol. ahli sunnah waljamaah.

* Ibn Hajar pun kate, mati yg dimaksudkan tu cam masyarakat jahiliyyah mati la.

* Dr Mohd Asri Zainul Abidin, bekas mufti Perlis, die reply email aku, die ckp hadis2 ttg jemaah sume tu disalah gunekan, xde kaitan pun dgn jemaah2 ari ni.

Aku tidak mendabik dada alex tiada masalah jemaah, ade. Aku tak bagi jaminan Alex boleh masak makanan utk hari sukan dgn cepat, Allahu'alam.

Tapi same2la kte renung2kan...

Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara, maka perbaikilah sesama saudara-saudaramu (Al Hujuraat:10)
Back to top Go down
 
Mari Belajar Membaca
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Adakah anda Bersedia :: Agama-
Jump to: